Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βουλή: Γέλια, ειρωνείες και πολιτικές μονομαχίες

Πινγκ πονγκ δηλώσεων με ειρωνείες ήταν το χαρακτηριστικό των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών – Εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας – Το 2016 θα γίνουν απάντησε ο Σαμαρας

3oo

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η συζήτηση  επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης, η οποία καταψηφίστηκε. Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στο κόκκινο μετά την ομιλία του Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, άσκησε σκληρή κριτική και προκάλεσε την ειρωνεία των βουλευτών της πλειοψηφίας. Η «μάχη» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε μετά μετά τις 10 το βράδυ, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Το λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να απαντήσει, ο οποίος άσκησε μεγάλη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στο θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

samaras

Ειρωνείες, γελάκια και ανταλλαγές «φιλοφρονήσεων» χαρακτήρισαν τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αρκετές φορές στο γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς λείπει από τη Βουλή, αλλά και για την πολιτική του Μνημονίου. Επικριτικά απάντησε ο πρωθυπουργός και μάλιστα χρισημοποιώντας μάλιστα και μία φράση του Σαίξπηρ: Ο Σαίξπηρ είχε πει – Από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή – Από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια.

Από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έως και την τελική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οι στιχομυθίες των πολιτικών ήταν συνεχής και απανωτές. Όλα ξεκίνησαν όταν κατά της διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον κ. Σαμαρά λέγοντας: «Κοιτάξτε με δεν είναι κακό» και ο πρωθυπουργός παρενέβη αμέσως λέγοντας πως «Κοιτάω αλλού για να μην γελάω».

Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα, όταν τον λόγο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζελος, ο οποίος απάντησε στη δευτερολογία του στις υπόνοιες του κ. Τσίπρα για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην βιάζεται. «Την πρόταση θα την καταθέσουμε. Ένα ένα θα ξεπεράσει τα εμπόδια αυτή η κυβέρνηση, εκτός και αν δεν μπορεί να τα πηδήξει όλα μαζί».

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι είναι «πολύ άτιμη η πράξη της συκοφαντίας, σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο» και κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα σε προσωπική μονομαχία προκειμένου να ακουστούν ονόματα γύρω από την υπόθεση των υποβρυχίων. «Γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή μια μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους ανάμεσα στους δυό μας.  Χτυπάτε εμένα αλλά έχετε στενές σχέσεις την Λούκα Κατσέλη, που είχε χειριστεί το θέμα. Στηρίζετε επώνυμα συμφέροντα που θέλουν το κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σήμερα ενόψει της ομιλίας του κυρίου Τσίπρα είχε συνδέσει τα μικρόφωνα της Βουλής με μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος», αλλά «δεν υπήρχε πραγματικό περιεχόμενο σε αυτά που είπε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, στρεφόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Τι θα απογίνεται χωρίς το μνημόνιο. Εμείς θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο κι εσείς δομείτε την πολιτική σας στο μνημόνιο. Μ’ αρέσει να βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ σε νευρική κρίση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Σχολίασε επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας ευνοήθηκε από την τύχη και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως αρχηγός κόμματος, γι” αυτό και οφείλει να σέβεται τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Ενώ προκάλεσε τον κ.Τσίπρα σε «μονομαχία» για το θέμα των υποβρυχίων, λέγοντας ότι θα είναι «Μία μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους».

Αμέσως πήρε τον λόγο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ δήλωσε πως έμαθε για τη μονομαχία στο Ελ Πάσο, γι’αυτό και αποδέχεται τη μονομαχία με τον κ. Βενιζέλο, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μειμαράκη σχολίασε: «Να του δίνατε και άλλο χρόνο. Όσο μιλάει ο Βενιζέλος δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δημοσκοπικός χορηγός μας» και γυρίζοντας στον κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Στη μονομαχία θα είμαι παρών», για να ανταπαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Αν η σημερινή σας ομιλία είναι η πρότασή σας αλίμονο για τον τόπο.

Στη συνέχεια ζήτησε να παρέμβει Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας όμως την αντίδραση του κ. Λαφαζάνη,που δόθηκε χρόνος στον υπουργό Οικονομικών να μιλήσει πριν από τον πρωθυπουργό. Τελικά, ο κ. Στουρνάρας πραγματοποίησε την παρέμβασή του και δήλωσε:

«Δεν ακούσαμε τίποτα παρα μόνο απειλές. Πού αποτύχαμε; επί 1,5 χρόνο επενδύετε στην καταστροφή» είπε ο Γ. Στουρνάρας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας εγκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική η στάση αναφορικά με τη φοροδιαφυγή. «Η δική μας κυβέρνηση εξίσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης με κίνησης για να πατάξουμε το λαθρεμπόριο και το πατάξαμε» είπε και πρόσθεσε «Εμείς έχουμε πρόταση. Το αν αποτυγχάνει το πρόγραμμά μας πρώτα από όλα το κρίνουν οι αγορές» είπε και κατέληξε: «Η καταστροφή απλά δε σας βγήκε».

Εκλογές θα γίνουν το 2016, ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε ότι έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας. «Πήγατε να μας ρίξετε και τώρα μας ζητάτε να παραιτηθούμε» είπε ο κ. Σαμαράς και του καταλόγισε ότι παίζει θέατρο και ότι δεν πιστεύει στην πρόταση μομφής.

By