Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαζική φυγή καταθέσεων από την Ευρώπη;

Για τσουνάμι συνεπειών  στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κάνουν λόγο οι αναλυτές.  Πιθανές οι υποβαθμίσεις.

 

europanicΠροβληματίζουν οι προβλέψεις των αναλυτών, επενδυτικών τραπεζών  και  διεθνών οίκων αξιολόγησης, με αφορμή την  απόφαση – σοκ του Eurogroup για την Κύπρο, καθώς κάνουν λόγο για μαζική φυγή καταθετών, ενώ προειδοποιούν για φαινόμενο ντόμινο στο τραπεζικό ευρωπαϊκό σύστημα.

την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και διαμορφώνονται σε χαμηλά δύο εβδομάδων, ενώ το ευρώ σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,5% στα 1,2901 δολάρια. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100, υποχωρεί κατά 1%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 2%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 2%,  σε Ισπανία 3% και Ιταλία 3%.

Η  Moody`s «βλέπει» κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων, καθώς όπως τονίζει είναι σοβαρές οι συνέπειες για τους Κύπριους αποταμιευτές, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις για τους πιστωτές τραπεζών άλλων χωρών της ΕΕ.

Μετά την απόφαση για την επιβολή εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις, η Societe Generale εκτιμά, σε νέα της έκθεση, ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με το φαινόμενο ντόμινο στο τραπεζικό σύστημα. Δεν αποκλείει τη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλα τραπεζικά συστήματα, πέραν του κυπριακού λέγοντας πως «ο τραπεζικός πανικός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ψυχολογικό-οικονομικό φαινόμενο. Επομένως, τυχόν λανθασμένη επικοινωνία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να εντείνει ή να μετριάσει την κατάσταση»

Από την πλευρά της, η Barclays επισημαίνει ότι η απόφαση επιβολής πρόσθετου φόρου στις κυπριακές καταθέσεις είναι ένα «δυσοίωνο» σημάδι αναφορικά με το πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις διασώσεις, τονίζοντας ότι η χωρίς προηγούμενο απόφαση για «bail in» των καταθετών αναδεικνύει την έλλειψη προόδου για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών.

Σύμφωνα με την Barclays ο κίνδυνος φυγής των καταθέσεων σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης λόγω της κυπριακής διάσωσης, είναι μικρότερος από ότι ήταν την περίοδο της διάσωσης της Ιρλανδίας το 2010.

Αναλυτικά:

Moody” s

«Η απόφαση να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες σηματοδοτεί την πρόθεση των φορέων χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης να διακινδυνεύσει ευρύτερη αναταραχή στις αγορές προκειμένου να προωθήσει άλλους στόχους πολιτικής», δηλώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προσθέτοντας ότι το μέτρο είναι σημαντικό και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, ο οίκος «βλέπει» τον κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει, πως παρά το ρίσκο της φυγής κεφαλαίων από τα τραπεζικά συστήματα των κρατών της Ευρώπης, η συμφωνία αποτυπώνει την επιθυμία αποφυγής μιας πιθανής κρατικής χρεοκοπίας.

Barclays

Από την πλευρά της, η Barclays επισημαίνει ότι η απόφαση επιβολής πρόσθετου φόρου στις κυπριακές καταθέσεις είναι ένα «δυσοίωνο» σημάδι αναφορικά με το πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις διασώσεις, τονίζοντας ότι η χωρίς προηγούμενο απόφαση για «bail in» των καταθετών αναδεικνύει την έλλειψη προόδου για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών.

Σύμφωνα με την Barclays ο κίνδυνος φυγής των καταθέσεων σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης λόγω της κυπριακής διάσωσης, είναι μικρότερος από ότι ήταν την περίοδο της διάσωσης της Ιρλανδίας το 2010.

«Οι τράπεζες της περιφέρειας είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες απ’ ότι ήταν τότε, η ΕΚΤ έχει ενισχύσει την στήριξή της προς τις τράπεζες της περιοχής και η αποφασιστικότητα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έχουν μειώσει τον κίνδυνο επαναπροσδιορισμού», αναφέρει η Barclays, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση καθώς το 30% των καταθέσεων προέρχεται από χώρες εκτός ευρώ.

[space size=»30″]

By