Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

SocGe: Ντόμινο τραπεζικού πανικού στην Ευρώπη

Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση, τονίζει η γαλλική τράπεζα.

 

Societe-Generale

Μετά την απόφαση για την επιβολή εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις,η Societe Generale εκτιμά, σε νέα της έκθεση, ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με το φαινόμενο ντόμινο στο τραπεζικό σύστημα.

«Παρότι είναι βέβαια μια εστία σοβαρής δυσφορίας για τους Κύπριους καταθέτες, ένα φαινόμενο ντόμινο που θα εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο τραπεζικό πανικό (bank run) στην Ευρώπη, θα εξαρτηθεί από το εάν οι καταθέτες θα πιστέψουν ότι η Κύπρος είναι διαφορετική (και άρα μοναδική) περίπτωση», σημειώνει η Societe Generale.

Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση γιατί οι τράπεζές της δεν έχουν άλλον πιστωτή πέρα από τους καταθέτες της ενώ λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος για εύπορους Ανατολικοευρωπαίους, υπογραμμίζει στη έκθεσή της η Societe Generale, κρίνοντας πως η σκληρή αυτή απόφαση λήφθηκε εν όψει των εκλογών της Γερμανίας, προβλέποντας πως μετά το Σεπτέμβριο, η στάση του Βερολίνου θα είναι πιο μαλακή.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείει τη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλα τραπεζικά συστήματα, πέραν του κυπριακού λέγοντας πως «ο τραπεζικός πανικός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ψυχολογικό-οικονομικό φαινόμενο. Επομένως, τυχόν λανθασμένη επικοινωνία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να εντείνει ή να μετριάσει την κατάσταση»

.[space size=»30″]

 

By