Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έγγραφο-βόμβα για τη λίστα Λαγκάρντ

Έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας διαψεύδει Παπακωνσταντίνου-Χαλαστάνη-Βενιζέλο – «Καίει» για την μη αξιοποίηση της λίστας.

lagarde trial«Καίει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών έγγραφο του γαλλικού υπουργείου, καθώς καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των Παπακωνσταντίνου και Χαλαστάνη – αλλά και τους παρόμοιους ισχυρισμούς Βενιζέλου, Διώτη – για άτυπη διαβίβαση της λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο παραδόθηκε στις 15 Μαΐου στην επιτροπή της Βουλής, ωστόσο στα μέλη μεταφρασμένο έφτασε χθες, ξεκαθαρίζει ότι η λίστα δόθηκε με βάση τη «διοικητική συνδρομή» που προβλέπεται στην ελληνογαλλική συμφωνία του 1963.

Μάλιστα, η γαλλική πλευρά τονίζει ότι οι πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για φορολογική χρήση!

H απάντηση ΠΑΣΟΚ

Για απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση της λίστας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο στο έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τον τρόπο που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές το CD. Η προσπάθεια, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του κόμματος, βασίστηκε «σε  πανηγυρικώς  αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου».

Κύκλοι από την Ιπποκράτους αναφέρουν ότι το διαβιβαστικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών του Σεπτεμβρίου 2010 που συνόδευε το cd της λεγόμενης λίστας Λαγκαρντ και παραλήφθηκε προσωπικά από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα από τη νομική του σημασία , δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του επόμενου Υπουργού που ενημερώθηκε από τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Το έγγραφο

Σημειώνεται οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Διώτης υποστηρίζουν ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής και έφθασε άτυπα και γι” αυτό δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για φορολογικούς ελέγχους.

Όμως στο κείμενο ο Διευθυντής, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Ζαν Μαρί Φενέτ, υπογραμμίζει ακριβώς το αντίθετο. «Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω οδηγίας και με τις ανωτέρω παρατεθείσες διατάξεις, οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απόδειξη ότι είναι επίσημη διαβίβαση εγγράφου προκύπτει και από το θέμα του εγγράφου του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είναι: «διοικητική συνδρομή προβλεπόμενη στο άρθρο 23 της από 21 Αυγούστου 1963 φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και στο άρθρο 2 της από 19 Δεκεμβρίου 1977 Οδηγίας 77/799/CEE, όπως αυτή τροποποιήθηκε».

 

By