Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο φόρος ακινήτων, οι απολύσεις και στο βάθος οι πλειστηριασμοί

 Σύσκεψη σήμερα Σαμαρά- Βενιζέλου προκειμένου να καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα

 

samaras-venizelos640

Νέα σύσκεψη σήμερα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις νέες απαιτήσεις της τρόικας αναφορικά με τα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί μια πρώτη λύση στα μέτωπα  των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων. «Αμα θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους», φέρονται να είπαν σε συνάντηση με υπουργούς οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που επικρατεί στις ΚΟ των δύο κομμάτων, επισημαίνει ότι «αυτά που λέει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Δεν περνούν από τη Βουλή». Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

Αναφορικά με τις  ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο υπουργός Εργασίας δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση. Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.

«Πάνω στα ερείπια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η κυβέρνηση υποδύεται πως διαπραγματεύεται» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στην πραγματικότητα ζούμε το πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο της πολιτικής της, που έχει οδηγήσει στη βαθιά ύφεση, στην ανεξέλεγκτη διάχυση της φτώχειας και στη μιζέρια. Παιδεία, υγεία, δήμευση ακινήτων, απολύσεις, νέοι φόροι, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τα πεδία της καθημερινή εξόντωσης του λαού μας» Αν τους αφήσουμε, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης θα οδηγήσουν το λαό μας ακόμα πιο χαμηλά, να τους σταματήσουμε λοιπόν» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By