Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψουμε στους επίγονους των ναζί να εγκληματούν

Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι

Samaras«Η δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή από όσο φαντάζονται οι εχθροί της», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτική ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επίγονους των ναζί να εγκληματούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε η δημοκρατία.

Ολη η ανακοίνωση

Το ξέρουμε όλοι ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.

Και ότι ο λαός μας υπομένει τις μεγαλύτερες θυσίες.

Για να νικήσει την κρίση. Και να πετύχει την οικονομική του αναγέννηση.

Δεν είναι ώρα για εσωτερικές διαμάχες. Ούτε για ένταση.

Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ΄ όπου και αν προέρχεται, και – πολύ περισσότερο – όχι με το αίμα. Που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα.

Όπως συνέβη με την απάνθρωπη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που κάθε Έλληνας καταδικάζει με απέχθεια.

Αγωνίζομαι και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για να τελειώσει η ανηφόρα των θυσιών του Ελληνικού λαού.

Όμως, η κατηφόρα της βίας καταστρέφει κάθε προοπτική να αποκτήσει η Ελλάδα εκείνο που της αξίζει: ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία. Ας σεβαστεί λοιπόν ο καθένας το λαό, τους κόπους και τις θυσίες του.

Και βεβαίως, αυτή η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επίγονους των ναζί να δηλητηριάζουν την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματούν, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία!

Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή απ΄ όσο φαντάζονται οι εχθροί της!

Ανησυχία στην κυβέρνηση από τη δολοφονία 

Ποια μέτρα λαμβάνονται – Στο τραπέζι να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία μετά το σοκ της χθεσινής δολοφονίας εμφανίζεται αποφασισμένη να προασπίσει την κοινωνική ειρήνη, αλλά να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα.  Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν να χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση».

Η προοπτική της απαγόρευσης που είχε εξεταστεί και την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής νομοθεσίας που είχε παγώσει  επανέρχεται. Η αύξηση των έκνομων δραστηριοτήτων των μελών της Χρυσής Αυγής έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες τόσο με επεισόδια στο Κοινοβούλιο όσο και με επιθέσεις, όπως κατά του δημάρχου στο Μελιγαλά και στα μέλη του ΚΚΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε χθες εισηγήσεις από ορισμένους συνεργάτες του να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, το οποίο συζητήθηκε και κατά την  5ωρη σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  είχε ταχθεί υπέρ στο να τεθεί και επίσημα εκτός συνταγματικού τόξου η ακροδεξιά.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  έκαναν δεκτή την εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια για αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά στις εγκληματικές οργανώσεις και τις ένοπλες ομάδες. Όπως είχε αναγγείλει ο κ. Δένδιας τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο πρόταση για «διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλες ομάδες». Αν και στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται η διάλυση κομμάτων, στην κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, επεξεργάζονται προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης να ανοίξει το δρόμο για να απαγορευθεί η δράση της.

Μέτρα αναμένεται να ληφθούν και στο κοινοβούλιο καθώς το προεδρείο δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο ανάρμοστες συμπεριφορές και τις υβριστικές επιθέσεις. Παράλληλα,  ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα δύο άρθρα και σύντομα οι τροπολογίες θα έρθουν στη Βουλή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει τις εφόδους στα γραφεία του συνδέσμου της ακροδεξιάς.

Το πρώτο βήμα είναι η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις πράξεις που έχουν τελεστεί, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και πως θα υπάρξουν συμπληρώσεις. Σημείωσε ακόμα ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, ότι θα πρέπει να επιβληθούν το κράτος και η νομιμότητα και πως η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση.

Ηχηρή παρέμβαση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη που τοποθέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως για παράδειγμα στις Σκουριές, παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, επαναφέροντας στο προσκήνιο με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την θεωρία των δύο άκρων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει ο Λαζαρίδης

lazaridis xrisanthosΣε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες με αφορμή την δολοφονική επίθεση κατά του 34χρονου Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έβαλε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τροφοδοτεί την ένταση της Χρυσής Αυγής. «Η ένταση που καλλιεργείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τροφοδοτεί την ένταση της Χρυσής Αυγής που οδηγεί σε βία και νεκρούς», είπε, εκφράζοντας φόβους για νέα δολοφονικά χτυπήματα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επανέφερε την θεωρία των δύο άκρων που είχε ατονήσει το τελευταίο διάστημα, λέγοντας ότι αυτή στρέφεται ενάντια στους ακραίους. «Υπερασπίζονται (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) τους κουκουλοφόρους, τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί και δολοφόνους, ενώ φωνάζουν εμφυλιοπολεμικά συνθήματα που στάζουν αίμα», υπογράμμισε και εκτίμησε πως εάν δεν συντηρείτο η ένταση από τη μια πλευρά, θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί και να συντριβεί η άλλη.  «Δεν υπάρχει μόνο η ηθική αυτουργία, υπάρχει και η συνευθύνη που έχεις για λάθος επιλογές», πρόσθεσε δείχνοντας σαφώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι δεν εννοεί πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι φυσικός ή ηθικός αυτουργός των επεισοδίων στο Πέραμα, αλλά πως θα πρέπει και η Αριστερά να κάνει την αυτοκριτική της, καθώς οι ακρότητες βλάπτουν τη χώρα. Αναφέρθηκε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ σταεπεισόδια στην Χαλκιδική –«έκαψαν εργοστάσια και σπίτια, επειδή ήταν κατά μιας επένδυσης που έχει κριθεί νόμιμη απ΄ όλα τα δικαστήρια», είπε, αλλά και στην κατάληψη του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής από άτομα που συνεχίζουν να βρίζουν.

Όλα τα κόμματα ζητούν αυστηρή αντιμετώπιση από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη
BouliΤη Χρυσή Αυγή έδειξαν πίσω από την δολοφονική επίθεση τα μεσάνυχτα στην Αμφιάλη κυβέρνηση και κόμματα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να καταδικάζει το αποτρόπαιο γεγονός, που συνέβη λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά και το Πέραμα. «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής», τόνισε και πρόσθεσε πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Ο Χ. Αθανασίου που άκουσε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Βορίδη για κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε το γεγονός και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή προς τις αρχές να ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Η αντιμετώπιση όμως ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε πως όταν οργανωμένα σύνολα ενώνονται για να διαπράττουν εγκλήματα ή πλημμελήματα, αυτό λέγεται εγκληματική οργάνωση. «Τι πρέπει να γίνει για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Διότι αλλιώς απλώς παρακολουθούμε, να παροτρύνουμε τη δικαιοσύνη πια να ενεργήσει», επεσήμανε.

Για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης έκανε λόγο ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την εκτίμηση της Κουμουνδούρου ότι σε αυτό συμπράττουν η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Ο Δ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για υιοθέτηση μιας ανιστόρητης και επικίνδυνα ακραίας λογικής των δύο άκρων, επιδιώκοντας –όπως είπε- να ταυτίσει την παράταξη του Μ. Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ. «Οι δράστες να συλληφθούν και να σαπίσουν στη φυλακή και οι όλες οι πτέρυγες της Βουλής να απομονώσουν το φασισμό», είπε και ζήτησε να σταματήσει η ανοχή και η ατιμωρησία, αλλά και οι τρομακτικές καθυστερήσεις στις δίκες των μελών της Χρυσής Αυγής.

«Να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δράσεων τέτοιων συμμοριών», ζήτησε ο Γ. Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αφού καταδίκασε την δολοφονική επίθεση του 34χρονου στην Αμφιάλη, μίλησε για τα τύμπανα που πλησιάζουν.

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αγνόησε την θέση της ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, επέρριψε ο Ν. Τσούκαλης, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ανέφερε ότι «αναδείχθηκε ότι ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής είναι το δολοφονικό χέρι του κεφαλαίου και του σάπιου συστήματος που το γεννά».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο Ηλ. Κασιδιάρης αρνήθηκε ότι ο 34χρονος δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής και έκανε λόγο για απόπειρα εκμετάλλευσης του γεγονότος προς άγρα ψήφων. Κατήγγειλε μάλιστα, ότι αυτή την ώρα γίνεται παράνομη εισβολή στα γραφεία του κόμματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By