Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δολοφονία στο Κερατσίνι με πολιτικές προεκτάσεις

Υπέκυψε το πρωί της Τετάρτης, ο 34χρονος, που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από 45χρονο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε καφετέρια στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι

thyma nazi keratsini

Στα δικαστήρια Πειραιά προκειμένου να απολογηθεί στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε πριν από λίγο  ο δράστης της δολοφονίας του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους (ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και η γυναίκα του 45χρονου).

Η γύρω περιοχή είναι αποκλεισμένη με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας για λόγους ασφαλείας των κατηγορουμένων.

Αντιφασιστική πορεία 

Mε πορεία στους δρόμους τους Κερατσινίου, που διακόπηκε από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών της αστυνομίας, ολοκληρώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο, που οργανώθηκε νωρίτερα στην πλατεία Ζαρντέν, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, χθες το βράδυ, από οπαδό της Χρυσής Αυγής.

Λίγο μετά τις 19:00 σημειώθηκε ένταση, όταν την ώρα που το «σώμα» της πορείας περνούσε μπροστά από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, διαδηλωτές εκσφενδόνισαν ξύλα και πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά.
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών «έσπασε» τερματίζοντας τη διαμαρτυρία και στην περιοχή παραμένουν μικρές ομάδες και αστυνομικοί, που επιδίδονται σε κυνηγητό στα στενά του Κερατσινίου.

Σε περισσότερες από 30 προσαγωγές έχει προχωρήσει η αστυνομία στην Αμφιάλη. Στην περιοχή έχουν στηθεί οδοφράγματα ενώ προηγήθηκε ρίψη μολότοφ και χρήση δακρυγόνων.

Από τις 18.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι, στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Το χρονικό 

Υπέκυψε το πρωί της Τετάρτης, ο 34χρονος, που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από 45χρονο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε καφετέρια στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι. Toπεριστατικό έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και ανησυχία για τα κρούσματα. Επί ποδός η αστυνομία ενόψει και των συλλαλητηρίων κατά της διαθεσιμότητας, ενώ έγινε έφοδος στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η πιο αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση φασιστικών δράσεων, χωρίς κάποια απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν υπήρχε αυτή η στάση νωρίτερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία: «ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και παραδέχθηκε ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, όπως προκύπτει και από συγκεκριμένες μαρτυρικές καταθέσεις». Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, συνοδεία εισαγγελέα.

Όπως ανακοίνωσε επίσης η ΕΛ. ΑΣ. σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας ηλεκτρικός εκκενωτής (tazer) ενώ  «όπως κατέθεσε η σύζυγός του, στην οικία, υπήρχαν επιπλέον ένα πτυσσόμενο γκλομπ και έντυπο υλικό συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, τα οποία απομάκρυνε, μετά το περιστατικό, και αναζητούνται».

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται εκτεταμένες έρευνες, παρουσία εκπροσώπων των Δικαστικών Αρχών, σε διάφορους χώρους, οικίες και γραφεία, για την αναζήτηση στοιχείων και πειστηρίων που σχετίζονται με το δράστη και την πράξη της ανθρωποκτονίας.

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται στο έγκλημα και απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά όσων αναφέρονται στις σχετικές μαρτυρίες.

Το θύμα, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας, γνωστός ως Killah P., μουσικός με αντιφασιστική και κοινωνική δράση στην περιοχή, ήταν στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο δράστης, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπέδειξε ο άτυχος καλλιτέχνης προτού ξεψυχήσει, φέρεται να ανήκει στη Χρυσή Αυγή. Δείτε εδώ ποιος ήταν ο άτυχος καλλιτέχνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αρχικά υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ δράστη και θύματος για το ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια, ο καυγάς επεκτάθηκε στην πολιτική και ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ δέκα περίπου ατόμων κατά τη διάρκεια της οποίας το θύμα μαχαιρώθηκε στο στήθος, κατά πληροφορίες περισσότερες από μία φορές.

Λίγες ώρες αργότερα, ο 34χρονος άνδρας που διακομίστηκε άμεσα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, άφησε την τελευταία του πνοή. Η αστυνομία συνέλαβε τον 45χρονο, πάνω στον οποίο βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Το σημείο δολοφονίας
Το σημείο δολοφονίας

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Λουκάς Τζανής ανέφερε στο Mega ότι σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων «η ομάδα των δραστών ανήκει στο χώρο της Χρυσής Αυγής» και ο ίδιος γνωρίζει ότι «πρόσκειται σε αυτό το χώρο το άτομο που ξεκίνησε το επεισόδιο».

Η Χρυσή Αυγή πάντως δια του εκπροσώπου τύπου Ηλία Κασιδιάρη διέψευσε την εμπλοκή μελών της στη φονική συμπλοκή. «Ουδεμία σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με αυτό το θλιβερό συμβάν. Ασφαλώς και δεν είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Πάνε κάποια υποκείμενα και μας κατηγορούν και δημιουργούν κλίμα πόλωσης και πολέμου», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Κασιδιάρης.

Στις καταγγελίες για τα πολιτικά κίνητρα του δράστη αναφέρθηκε ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ στο Mega, μιλώντας για τάγματα εφόδου και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. «Το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει κάτι για τα τάγματα εφόδου που τρομοκρατούν», δήλωσε.

Στην εκπομπή παρενέβη ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε πως η Ν.Δ έχει καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή ως νεοναζί από την πρώτη στιγμή, τόνισε ότι πρόκειται για έγκλημα το οποίο θα ερευνήσουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Επιτέθηκε όμως κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αναφορές στα γουναράδικα ρίχνουν λάδι στη φωτιά, το σύνθημα ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς ρίχνει λάδι στη φωτιά. Να μη δώσουμε έναυσμα και αφορμή να γίνει σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες κρούσης» είπε και πρόσθεσε: «Ότι ακραία συμπεριφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία». 

Αντιφασιστική διαδήλωση πραγματοποιεί σήμερα στις έξι το απόγευμα στον τόπο δολοφονίας στο Κερατσίνι, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

«Παύλος Φύσσας, 34 χρονών νεκρός. Μαχαιρώθηκε από χέρι φασίστα. Οι φασίστες τον στοχοποίησαν για την αντιφασιστική του δράση και όπως γνωρίζουν καλά, του επιτέθηκαν και τον δολοφόνησαν στο Κερατσίνι. Η συμμορία της Χρυσής Αυγής που προωθείται από οικονομικά συμφέροντα για συγκυβέρνηση με την ΝΔ, συνεχίζει τα μνημονιακά εγκλήματα. Δεν δέρνουν το κατεστημένο-χτυπούν και σκοτώνουν μετανάστες, αριστερούς και τη νεολαία. Οι φασίστες οπλίζονται από τους κυβερνώντες, ενώ στην ίδια κατεύθυνση τα μνημονιακά παπαγαλάκια προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να το παρουσιάσουν σαν σύγκρουση ακροκινούμενων ομάδων. Όμως στην πραγματικότητα αυτό είναι ο φασισμός και η φασιστική Χρυσή Αυγή. Δολοφονική συμμορία, όπλο του συστήματος ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία.», ανεφέρει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωση του.

«Μετά τις χιλιάδες αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων, τις κρατικές δολοφονίες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, το παρακράτος, με τη διαρκή ανοχή της αστυνομίας, μαχαιρώνει κάποιον απλά και μόνο επειδή ήταν αντιφασίστας. Σήμερα Τετάρτη, μαζί με τους απεργούς όλης της χώρας παλεύουμε για ψωμί παιδεία ελευθερία, παλεύουμε για ζωή, ενάντια σε αυτούς που μας την στερούν, λίγο λίγο ή κατευθείαν, με μία μαχαιριά. Όλοι στους δρόμους, στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών, και ολόκληρη την μέρα, να πολιορκήσουμε τους φασίστες και την πολιτική που δολοφονεί. Όλοι στην αντιφασιστική διαδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στις 6.00 το απόγευμα στον τόπο δολοφονίας στο Κερατσίνι, και στις διαδηλώσεις σε κάθε πόλη. Ο φασισμός θα τσακιστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη Βουλή η δολοφονία

Όλα τα κόμματα ζητούν αυστηρή αντιμετώπιση από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Τη Χρυσή Αυγή έδειξαν πίσω από την δολοφονική επίθεση τα μεσάνυχτα στην Αμφιάλη κυβέρνηση και κόμματα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να καταδικάζει το αποτρόπαιο γεγονός, που συνέβη λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά και το Πέραμα. «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής», τόνισε και πρόσθεσε πως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Ο Χ. Αθανασίου που άκουσε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Βορίδη για κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε το γεγονός και τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή προς τις αρχές να ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Η αντιμετώπιση όμως ανθρώπων που συστηματικά βιαιοπραγούν και προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεννά και ζητήματα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε πως όταν οργανωμένα σύνολα ενώνονται για να διαπράττουν εγκλήματα ή πλημμελήματα, αυτό λέγεται εγκληματική οργάνωση. «Τι πρέπει να γίνει για να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Διότι αλλιώς απλώς παρακολουθούμε, να παροτρύνουμε τη δικαιοσύνη πια να ενεργήσει», επεσήμανε.

Σύσσωμη, όμως, και η ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης καταδίκασε την στυγερή δολοφονία .

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By