Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κομισιόν: «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο»

Δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

komision

«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Andreeva τόνισε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που θέλουμε να δούμε πρόοδο, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που να έχουν οριστεί».

Προς το παρόν, η μόνη επίσημη δήλωση περί επιστροφής στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδος ήρθε την προηγούμενη Πέμπτη σε απάντηση του επιτρόπου Μοσχοβισί αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogoroup.

Ωστόσο, η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει επισήμως και αυτό έγινε αποδεκτό χθες και από τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σαφές έγινε και από την αποδοχή κύκλων ΥΠΟΙΚ σήμερα ότι υπάρχει ανταλλαγή επιστολών με την τρόικα να ζητά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Οι πιέσεις είχαν αρχίσει να γίνονται έντονες τις προηγούμενες ημέρες. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Regling είχε θέσει τον τόνο κάνοντας μάλιστα σαφές ότι «aν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν τα 11,4 δισ. ευρώ στον μηχανισμό και να χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης της ΕΕ.

Το στίγμα των προθέσεων των δανειστών έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Παρασκευή. Είπε ότι στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και «για αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα«. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.

By