Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τελεσίγραφο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Κάντε τώρα τις μεταρρυθμίσεις δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

soimplestournaras2

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει δυνατή με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις άμεσα.

Σύμφωνα με το Mega, σε δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του σημερινού Ecofin, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που -όπως ανέφερε- είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Γι” αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως πως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθέντες για τη δήλωση του Γερμανού υπουργού απάντησαν ότι έτσι είναι, πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία -είναι προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το review.  Ωστόσο, προσθέτουν, εμείς συζητάμε για την επόμενη ημέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά.

«Δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα χωρίς αναταράξεις, Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους. Αλλά αν έξι μήνες πριν αν λέγαμε ότι συζητάμε για γραμμή πίστωσης και όχι για νέο δάνειο, τι θα έλεγε ο κόσμος, αυτός που καταλαβαίνει το κλίμα; Θα πίστευε ότι δεν θα μιλάμε για νέα μέτρα, και όμως δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάτους που ναι γίνεται με ένταση«, σχολίασαν.

«Συζητάμε επίσης μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, δεν λέμε για μείωση μισθών συντάξεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Προλαβαίνουμε έως 8 Δεκεμβρίου«, εκτιμά η ελληνική πλευρά.

By