Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η δραματική νύχτα των Βρυξελλών

Σε μία κλωστή κρέμεται η κατάσταση. Απείλησε με παραίτηση ο Αναστασιάδης – Τι γράφεται στο twitter. 

 

Σύγχυση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατεί σχετικά με την τύχη της συνεδρίασης του Eurogroup. Η ατελείωτη διελκυστίνδα για την κρίσιμη συνεδρίαση τροφοδοτείται ακόμη και από επίσημες δηλώσεις.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης  στις 1.24 ανακοίνωσε ότι «κορυφώνονται οι προσπάθειες, σε 15 λεπτά ξεκινά το #Eurogroup».

Στιγμιότυπο 2013-03-25, 2.41.56 AM

 

Μέχρι τις 02:00 οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Κύπρο ανέφεραν ότι η επίσημη συνεδρίαση του Eurogroup δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ωστόσο λίγο μετά τις 1.30, ο Γιαννάκης Ομήρου, ανακοίνωσε on camera ότι ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο.

Η πληροφόρηση μέχρι στιγμής ήταν ότι αυτό που ξεκίνησε ήταν η ενημέρωση των μελών του οργάνου για τα τεκταινόμενα.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει αργότερα ή αύριο το πρωί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Λίγο μετά τις 02:00 ξεκίνησε νέα διαβούλευση μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και των κ.κ. Ρομπέι-Μπαρόζο.

Πάντως, λίγο μετά τις 01:00 ολοκληρώθηκε το δείπνο στο οποίο τελικά παρακάθησαν και όλοι οι υπουργοί των χωρών μελών μαζί με τους Προέδρους Βαν Ρόμπει και Μπαρόζο, καθώς και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε 50% κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου και πρότεινε ποσοστό 30-35% γύρω στο 40%. Η Τρόικα τήρησε πολύ σκληρή στάση για να καταστεί βιώσιμη η Τράπεζα Κύπρου και να απαλλαγεί από το ανασφάλιστο ELA.

Σύμφωνα με το Mega Κύπρου βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για «κούρεμα» καταθέσεων σε ποσοστό 38%-40%.

Προηγουμένως υπήρξαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Νίκου Αναστασιάδη και των Ρομπέι, Μπαρόζο. Σε δηλώσεις του στις 1.40 από την Λευκωσία, ο πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η συνεδρίαση και πως κατά το διάστημα που προηγήθηκε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά για να καταστήσει κοινωνούς των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι από ευρωπαίους αξιωματούχους (όπως της κυρίας Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ κλπ). «Έχει ξεκινήσει η συνεδρία έχουμε ενημερωθεί και για άλλες σκέψεις και προτάσεις» είπε ο κ. Ομήρου. Μετέφερε επίσης την έκκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου «να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας να αναμένουμε την όποια κατάληξη είναι ενδεχόμενο να υπάρξει απόψε αυτές τις κρίσιμες ώρες». Παρακάλεσε επίσης να μην διασπείρονται φήμες, σενάρια και ψίθυροι που να δίνουν λανθασμένα μηνύματα. «Αυτή είναι ώρα ευθύνης και θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα μας» κατέληξε.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι η τελική πρόταση της τρόικας είναι κούρεμα 50-60% των καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου, ενώ η Κύπρος αντιδρούσε και επήλθε μια πρώτη συμφωνία για 25-30%.

Η αγωνία, η σύγχυση των πληροφοριών και το – πικρό – χιούμορ, καταγράφηκαν ανάγλυφα στο twitter και στα hashtag #Cyprus #Eurogroup.

Στιγμιότυπο 2013-03-25, 2.38.19 AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στιγμιότυπο 2013-03-25, 2.34.46 AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συνεδρίαση ήταν να ξεκινήσει, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, στις 10.45 το βράδυ, μεταξύ των  κ.κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Μανουέλ Μπαρόζο Κριστίν Λαγκάρντ και Όλι Ρεν για να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί χρεοκοπία της Κύπρου.

Αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στη συνέχεια μετατέθηκε για τις 21:00 και πριν από λίγο πληροφορίες αναφέρουν ότι αναβλήθηκε εκ νέου, με άγνωστη την ώρα έναρξης του.

 

 

Ζωντανά από Eurogroup

[space size=»30″]

O πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τους αρχηγούς των κομμάτων, είπε ότι σε αυτή την φάση δεν έχει τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου ενώ κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους επισήμους, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA.

 

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Ν. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή τη λύση και άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι η μόνη λύση σ” αυτή την περίπτωση είναι να επιστρέψει στην Κύπρο, να υποβάλλει την παραίτηση του και να οδηγηθεί η Κύπρος σε εκλογές. Σύμφωνα με το www.offsite.com.cy ,  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος δεν απείλησε με παραίτηση αλλά ρώτησε «αν η επιμονή της Ευρώπης αποσκοπεί στο να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση».

«Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου» φέρεται να ανέφερε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αντιδρώντας στις πιέσεις που δέχτηκε, κατά την διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγή του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, ότι με βάση αυτά που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της Λευκωσίας, σε έξι μήνες η τράπεζα θα χρεοκοπήσει.

Εξάλλου, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.00 και βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.

Πηγές ανέφεραν ότι «ακόμη βρισκόμαστε στο προπαρασκευαστική φάση πριν ξεκινήσει το Γιούρογκρουπ» ενώ ενδεχομένως η δίωρη αναβολή του Eurogroup για τις 21:00 ώρα Ελλάδος να σχετίζεται με αυτή την εμπλοκή και την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης. Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βάσσος Λυσσαρίδης τόνισε πως «ο κυπριακός λαός θα πρέπει να πει όχι στο σχέδιο των εταίρων για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

LiveStream

Νωρίτερα, το thepaper.gr έγραφε:

Συνεχίζεται το θρίλερ για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχος αλλά και με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στις 7.00 το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως ειναι στο χείλος του γκρεμού, καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές για πολλές ημέρες και επικρατεί έντονη ανησυχία για την τύχη των καταθέσεων.

Χθες αργά το βράδυ, υπήρξε νέα εμπλοκή: Ενώ είχε οριστικοποιηθεί η συμφωνία της κυπριακής πλευράς με την τρόικα για «κούρεμα» της τάξης του 20% στην τράπεζα Κύπρου (για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων), 4% για τις άλλες τράπεζες και τον διαχωρισμό της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» η εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόβαλε αντιρρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει να απορροφηθεί η Λαϊκή Τράπεζα από την Τράπεζα Κύπρου, φοβούμενη νομική εμπλοκή.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες οι δανειστές δείχνουν να δέχονται το ύψος του «κουρέματος» να αγγίξει το 2ο% (πάντα για τις καταθέσεις άνω των 100.000) δεν δέχονται όμως να εξαιρεθούν από τις διατάξεις αυτές τα ασφαλιστικά ταμεία της Κύπρου. Όσον αφορά τον επιμερισμό του κουρέματος πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για γενικό κούρεμα 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ενώ ειδικά για την Λαϊκή Τράπεζα αυτό θα φτάσει το 20%. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις υπάρχουν 2-3 θέματα «αγκάθια» που μπορεί να δημιουργήσουν εμπλοκή στην διαπραγματευτική διαδικασία. Σε αυτά ακριβώς τα θέματα άλλωστε θα κληθεί να δώσει διέξοδο το Eurogroup της Κυριακής.

Σχετικές δηλώσεις έγιναν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο οποίος και αναφέρει παράλληλα πως εξαιρούνται από τη συμφωνία τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κούρεμα καταθέσεων

Όσον αφορά στο κούρεμα των καταθέσεων, η λύση που προκρίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- είναι να επιβληθεί μόνο για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Μάλιστα, το σενάριο που συζητείται περισσότερο είναι η επιβολή φόρου 20% στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, και στις καταθέσεις των άλλων τραπεζών να επιβληθεί φόρος 4% -πάλι για ποσά άνω των 100.000- προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει το έλλειμμα που θα προκύψει από το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία.[space size=»20″]

By