Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δραματικές ώρες για την Κύπρο – το ΔΝΤ μπλοκάρει τη συμφωνία

 «Κάθε μισή ώρα προβάλλουν νέες απαιτήσεις» λέει η Λευκωσία – Τελεσίγραφο μέχρι το αποψινό Eurogroup 

cyprus-europe flags

Δεν έχει τέλος το «παζάρι» για την Κύπρο. Ολονύχτιες διαβουλεύσεις για να υπάρξει λύση. Χθες αργά το βράδυ, υπήρξε νέα εμπλοκή: Ενώ είχε οριστικοποιηθεί η συμφωνία της κυπριακής πλευράς με την τρόικα για «κούρεμα» της τάξης του 20% στην τράπεζα Κύπρου (για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων), 4% για τις άλλες τράπεζες και τον διαχωρισμό της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» η εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρόβαλε αντιρρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει να απορροφηθεί η Λαϊκή Τράπεζα από την Τράπεζα Κύπρου, φοβούμενη νομική εμπλοκή.  Σύμφωνα με το offsite.com.cy ανώτερος αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα». Ο ίδιος αξιωματούχος, απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει και έχει δώσει τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση να δεχθεί μέχρι το αποψινό Eurogroup.

Η επίσημη ανακοίνωση για συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Κύπρο στις 7 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, έδειξε να πιστοποιεί ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόϊκα. Το μεγάλο επίδικο των επαφών ήταν το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθούν τα 5,8 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την εκταμίευση της βοήθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου από Ε.Ε και Δ.Ν.Τ.

Εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία στις Βρυξελλες την Κυριακή θα μεταβεί ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κύπρου φάνηκε αισιόδος αφού σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει πως «είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία» προσθέτοντας ότι «καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες» και «ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα». Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επισήμανε άλλωστε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Μ.Σαρρής αναφέροντας πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Σε δηλώσεις του ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρέν σημείωσε ότι «για την Κύπρο υπάρχουν μόνον σκληρές επιλογές» όμως «αναμφισβήτητα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες οι δανειστές δείχνουν να δέχονται το ύψος του «κουρέματος» να αγγίξει το 2ο% (πάντα για τις καταθέσεις άνω των 100.000) δεν δέχονται όμως να εξαιρεθούν από τις διατάξεις αυτές τα ασφαλιστικά ταμεία της Κύπρου. Όσον αφορά τον επιμερισμό του κουρέματος πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για γενικό κούρεμα 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ενώ ειδικά για την Λαϊκή Τράπεζα αυτό θα φτάσει το 20%. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις υπάρχουν 2-3 θέματα «αγκάθια» που μπορεί να δημιουργήσουν εμπλοκή στην διαπραγματευτική διαδικασία. Σε αυτά ακριβώς τα θέματα άλλωστε θα κληθεί να δώσει διέξοδο το Eurogroup της Κυριακής.

Σχετικές δηλώσεις έγιναν από κύπριο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο οποίος και αναφέρει παράλληλα πως εξαιρούνται από τη συμφωνία τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενισχυτική πάντως των επιχειρημάτων της Κυπριακής πλευράς είναι ή ψήφιση από την Βουλή ενός «πακέτου» νομοσχεδίων για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Το ότι  ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και ανάληψη χρημάτων ικανοποιεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της Τρόϊκας.

Στήριξη από Κύπριους εκατομμυριούχους

Στο μεταξύ, διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία. Αυτό δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τώνη Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία.[space size=»20″]

By