Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ασφυκτική πίεση στον Στουρνάρα για τα «πρόστιμα φωτιά»

Στο πυρ των βουλευτών βρέθηκε ο Στουρνάρας για τα πρόστιμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός

stournaras

Ασφυκτικές πιέσεις να πάρει πίσω τη διάταξη για τα πρόστιμα φωτιά 10-30% σε όσους δεν πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο, δέχεται ο Γ. Στουρνάρας από βουλευτές που τον περικύκλωσαν στο καφενείο της βουλής, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την διάταξη που «μπήκε» στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Γ. Στουρνάρας είπε πως «και βέβαια δεν γνώριζε» (σ.σ. ο πρωθυπουργός), καθώς πρόκειται για λεπτομέρειες στο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο από τον γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα και ότι θα γίνουν διορθώσεις στο πλαίσιο του εφικτού.

Αύριο η ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς

Εν τω μεταξύ, τον δρόμο για την Ολομέλεια πήρε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, καθώς ψηφίστε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες επιτροπές της βουλής με τον Γ. Στουρνάρα να επαναφέρει διατάξεις που απέσυρε το πρωί μετά από τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων.

Ειδικότερα, επανέφερε τις διατάξεις για τις ΠΑΕ με την επισήμανση πως τα κόμματα κατάλαβαν το λάθος τους, ότι η διάταξη είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και για αυτό ζήτησαν την επαναφορά της.

«Επαναφέρω το άρθρο 11, χαίρομαι που καταλάβατε το λάθος, σας, είναι προς το δημόσιο συμφέρον τον να εκχωρούν οι ΠΑΕ το δικαίωμα να εισπράττουν», είπε ο Γ. Στουρνάρας και διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι σε περιπτώσεις εκκαθάρισης ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλων τους, είναι δυνατόν μετά από αίτηση του διαχειριστή, που γίνεται δεκτό από τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, το δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων από σύμβαση ή αδικοπραξία, εφόσον έχουν αναγνωριστεί τελεσίδικα.

Πλαφόν για τους αγρότες

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας απηύθυνε έκκληση από τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μείνουν προσηλωμένοι στο μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης, αναγνωρίζοντας το βάρος των δύσκολων αποφάσεων που καλούνται να στηρίξουν.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές κατά των ευρωπαίων εταίρων μας, λέγοντας ότι αυτή η προσπάθεια θα επιταχυνθεί, όταν και η Ευρώπη αναλάβει και τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Από το βήμα της Βουλής, γνωστοποίησε πως το πλαφόν για την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων από τους αγρότες ορίζεται στα 10.000 ευρώ, ενώ σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες προανήγγειλε στοχευμένες αλλαγές σε περιπτώσεις που ήδη του έχουν υποδείξει πολλοί βουλευτές.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Πολύδωρα αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης περί δήμευσης της περιουσίας των πολιτών, χαρακτήρισε άκρως επιβλαβή την συγκεκριμένη τακτική που ακολουθούν. «Αναγνωρίζω ότι είναι δυσάρεστος ο φόρος, αλλά δεν μπορεί κάποιοι να μιλούν περί δήμευσης», είπε.

Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας έκανε δεκτή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ σύμφωνα με την οποία επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ακινήτων των φορολογουμένων για τις περιοχές που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By