Ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη από τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία, συμφερόντων των αδερφών Θωμά και Ηλία Γεωργιάδη και της οικογένειας Αντετοκούνμπο.
Η αίτηση πτώχευσης για την εταιρεία, που βαρύνεται με χρέη άνω των 66 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δανείων, υποχρεώσεων στο Δημόσιο και εργαζόμενους) συζητήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου και, σύμφωνα με πηγές κοντά στον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία, ο χρόνος που θα χρειαστεί για την έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε, θα κρίνει και την έκβαση του ενδιαφέροντος από πλευράς του ομίλου. Τα Ελληνικά Οινοποιεία έχουν αποκτήσει ήδη το Κτήμα Σεμέλη από τον Μιχάλη Σάλλα, την Οινοποιία Μπουτάρη, καθώς και το 50% των Αμπελώνων Ναβαρίνου, όπου συμμετέχει από κοινού με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και του Olayan Group. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και τυπικά η απορρόφηση του Κτήματος Σεμέλη από τα Ελληνικά Οινοποιεία. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος έχει να παρουσιάσει ενοποιημένο κύκλο εργασιών ο οποίος υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ για το 2024.
Η δεσμευτική προσφορά που έμεινε αναπάντητη
Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι η Ελληνικά Οινοποιεία είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά για εξαγορά της Τσάνταλης τον Νοέμβριο του 2023, η οποία ωστόσο έμεινε αναπάντητη. Η πρόταση περιελάμβανε μεταξύ άλλων την πρόταση κουρέματος δανείων προς τις τράπεζες της τάξεως των 25 εκατομμυρίων ευρώ, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και διάθεση 700.000 ευρώ για τα αποθέματα της Τσάνταλης, 450.000 ευρώ για τα εμπορικά σήματα και 350.000 ευρώ για το προσωπικό, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχείρησης και να διατηρηθεί σε λειτουργία, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Μπουτάρης. Η σχετική πρόταση από την Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. είχε κατατεθεί στις 22 Νοεμβρίου του 2023 προς την DoValue. Να θυμίσουμε ότι τα Ελληνικά Οινοποιεία δημιούργησαν την ίδια περίοδο τη θυγατρική εταιρεία Vinitus, με σκοπό τη διεκδίκηση της οινοποιίας Τσάνταλη.
Πρόθεση για εξαγορά σε χαμηλότερο του αρχικά προσφερόμενου τιμήματος
Πλέον, εφόσον υπάρξει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση πτώχευσης, σε εύλογο χρονικό διάστημα ο όμιλος Ελληνικά Οινοποιεία προτίθεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κινηθεί εκ νέου για την απόκτηση της ιστορικής οινοποιίας, σε σημαντικά χαμηλότερο τίμημα από το αρχικό, ποντάροντας στην ιστορικότητα του εμπορικού σήματος της οινοποιίας.
Επίσης, τα Ελληνικά Οινοποιεία έχουν μισθώσει κάποιους από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της Τσάνταλης στο Οινοποιείο του Αγίου Παύλου, μέσω της Vinitus, στοχεύοντας στη συντήρησή τους υπό την προοπτική να υπάρξει θετική συμφωνία και να ολοκληρωθεί η εξαγορά, προχωρώντας εν συνεχεία στην αξιοποίησή τους. Ταυτόχρονα, ζήτημα αποτελεί η διάσωση των κεντρικών εγκαταστάσεων της οινοποιίας στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής από πιθανές απόπειρες αποψίλωσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων και βανδαλισμού του ακινήτου.
Τι συνέβη με τα αμπέλια στο Άγιον Όρος και τα κρασιά του Πούτιν
Σε ό,τι αφορά τον βιολογικό αμπελώνα έκτασης άνω των 600 στρεμμάτων, που αξιοποιούσε η οινοποιία Τσάνταλη από τη δεκαετία του 1970, κατόπιν συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Μετόχι Χρωμίτσας), πλέον τελεί υπό τη διαχείριση του μοναστηριού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησε πρόσφατα και οινοποιείο για την εμφιάλωση των κρασιών και την αξιοποίηση της παραγωγής.
Η δραστηριοποίηση της Τσάνταλης στο Άγιον Όρος είχε ξεκινήσει όταν ο εμβληματικός οινοποιός Ευάγγελος Τσάνταλης στη διάρκεια κυνηγιού στο Άγιον Όρος το 1969 βρέθηκε εν μέσω καταιγίδας και αναζήτησε καταφύγιο στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Στην πορεία ανακάλυψε την ύπαρξη του εν λόγω αμπελώνα, ο οποίος είχε παραμείνει ανενεργός επί σειρά ετών, προσβεβλημένος από τη φυλλοξήρα. Ακολούθως συμφώνησε με το μοναστήρι για τη μίσθωση της έκτασης, παράγοντας και εμφιαλώνοντας τις ερυθρές οινικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge, καθώς και ελληνικές ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης, το Αθήρι, το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο. Μάλιστα, το 2005 συνήφθη συμφωνία της Τσάνταλης με το Κρεμλίνο έπειτα από επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Άγιον Όρος, σύμφωνα με την οποία η Τσάνταλης κατέστη επίσημος προμηθευτής του Κρεμλίνου με κρασιά όπως η Κορμιλίτσα Gold Collection.