Στην Ερμιόνη, ανάμεσα σε ελαιώνες και τα γαλάζια νερά των κόλπων της Πετροθάλασσας, ξεκινά η υλοποίηση μιας από τις πιο φιλόδοξες τουριστικές επενδύσεις που έχει γνωρίσει ποτέ η Πελοπόννησος μετά το πράσινο φως που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το όνομα αυτής Scarlet Beach. Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και στρατηγικό σχεδιασμό που παντρεύει την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα, το νέο εγχείρημα του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν φέρνει αέρα διεθνών προδιαγραφών στην Ερμιόνη, αλλάζοντας τα δεδομένα της περιοχής.
Το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα θα ανεγερθεί επί της δημόσιας οδού Πόρτο Χέλι – Ερμιόνη (βόρεια του όρμου Κρανιδίου). Κύριο χαρακτηριστικό της έκτασης είναι οι αλλεπάλληλοι μικροί κολπίσκοι, βόρεια της νησίδας Πετροθάλασσα, μέσα στους οποίους «καταλήγει μια σειρά μικρών ρεμάτων». Από τον οικισμό της Ερμιόνης απέχει 8 χλμ. και από το Πόρτο Χέλι 9,5 χλμ.
Η επένδυση στην Ερμιόνη χρηματοδοτείται από σχήμα συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το διοικητικό συμβούλιο της Scarlet Beach Α.Ε. συνδέεται με την International Holding Company, του επενδυτικού βραχίονα της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου, πρόεδρος της οποίας είναι ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ντουχάνη και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Πυργάκη, επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και εξέδωσε την 19/2025 γνωμοδότησή του. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μεν νόμιμο το σχέδιο διατάγματος, αλλά έκαναν και 11 νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Ενα καταφύγιο βιώσιμης πολυτέλειας
Το «Scarlet Beach» δεν είναι απλώς ένα ακόμα τουριστικό συγκρότημα. Είναι ένα πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, σχεδιασμένο για να εναρμονίζεται με το περιβάλλον και να προωθεί τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης. Η επένδυση καλύπτει μια έκταση 217.518 τ.μ., με ποσοστό κάλυψης μόλις 12%, και δόμηση σύμφωνα με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.


Στην καρδιά του σχεδίου βρίσκεται ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 121 δωματίων με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση (nZEB), στο οποίο η κυκλοφορία εσωτερικά θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών, εκ των οποίων οι 9 θα λειτουργούν ως branded residences και οι υπόλοιπες 6 ως ιδιωτικές βίλες.
Το συγκρότημα θα διαθέτει χώρους ευεξίας, πολιτισμού, beach club, spa, γαστρονομικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα και αθλητικές υποδομές, με ειδική πρόβλεψη για προσβασιμότητα σε ΑμεΑ και οικογένειες με παιδιά. Το μέγιστο ύψος των κτιρίων καθορίζεται στα 10,75 μ. για το ξενοδοχείο και στα 7,5 μ. για τις κατοικίες. Το μέγιστο ύψος των κτιρίων εστίασης, αναψυχής, συγκροτημάτων υγιεινής, εγκαταστάσεων αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνει στο ύψος τα 3,5 μέτρα.
Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% της συνολικής δόμησης, δηλαδή τα 10.440 τ.μ., ενώ στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων επιτρέπεται, πέραν του μεγίστου ύψους, η ανάπτυξη φυτών που δεν μπορεί όμως να υπερβαίνουν σε ύψος τα 65 εκ. Η ελάχιστη απόσταση των κτιρίων από τη γραμμή του αιγιαλού καθορίζεται στα 50 μέτρα για τα αμιγώς τουριστικά κτίρια και στα 30 μέτρα για τις κατοικίες του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.
Αυτάρκεια και σεβασμός στο περιβάλλον
Στο επίκεντρο της επένδυσης βρίσκεται η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Προβλέπεται η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση φυσικών πόρων.
Επιπλέον, θα κατασκευαστεί καταφύγιο τουριστικών σκαφών με μαρίνες και αγκυροβόλια, ενισχύοντας τον θαλάσσιο τουρισμό και καθιστώντας την Πετροθάλασσα σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του yachting.

Η λειτουργία του «Scarlet Beach» αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 320 εποχικές θέσεις εργασίας για 7 μήνες (από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους), ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη συντήρηση, φύλαξη και τεχνική υποστήριξη των κτιριακών και γηπεδικών εγκαταστάσεων. Η επένδυση δίνει έμφαση στην τοπική ανάπτυξη, επιδιώκοντας τη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα, την τοπική γαστρονομία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Από την Ακρόπολη στην Πετροθάλασσα
Το «Scarlet Beach» είναι απλώς ένα κεφάλαιο από το εκτενές επενδυτικό αποτύπωμα του σεΐχη στην Ελλάδα. Ο Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν δεν είναι τυχαίος. Είναι αδελφός του προέδρου των ΗΑΕ και επικεφαλής σημαντικών οικονομικών οργανισμών στον αραβικό κόσμο. Μόλις στα 23 του χρόνια ίδρυσε τη First Gulf Bank, που αργότερα συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα του Αμπού Ντάμπι για να σχηματιστεί η First Bank Abu Dhabi. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες.
Το πρώτο του «παράθυρο» στη χώρα ήταν η αγορά ενός πενταώροφου νεοκλασικού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το πιο προβεβλημένο ακίνητο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το πενταώροφο νεοκλασικό επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη, με θέα που κόβει την ανάσα ανήκε στον επιχειρηματία Γιάννη Τζιβέλη και το απέκτησε το 2019 σε πλειστηριασμό αντί 6,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το κτίριο αυτό θεωρείται ένα από τα ακριβότερα ακίνητα στην Αθήνα, με την αξία του να εκτιμάται πάνω από 55 εκατ. ευρώ. Η επενδυτική του φιλοσοφία δεν περιορίζεται στον τουρισμό. Μέσω της Olivian Groves διαχειρίζεται 28.000 ελαιόδεντρα στην Ερμιόνη και άλλα 6.500 στη Μεσσηνία, σε ένα πρότυπο αγροτικό project που παράγει βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά και με σεβασμό στη βιοποικιλότητα.
Το προϊόν εξάγεται διεθνώς ως premium brand, συνδέοντας τη γεύση της ελληνικής γης με τον παγκόσμιο καταναλωτή. Το παλιό ξενοδοχείο «Ermioni Club», με τις 450 κλίνες, ήταν για δεκαετίες αναφορά στο Πόρτο Χέλι. Ο σεΐχης το εξαγόρασε και το κατεδάφισε, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα τουριστική ταυτότητα. Εκεί, στην ίδια έκταση, θα ενσωματωθεί το «Scarlet Beach», σε πλήρη συμφωνία με την αισθητική, την περιβαλλοντική συνείδηση και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.


Η Ελλάδα ως παγκόσμιος premium προορισμός
Η επένδυση στην Πετροθάλασσα δεν είναι μεμονωμένο έργο, αλλά ένα κομμάτι ενός ευρύτερου οράματος για την Ελλάδα. Η χώρα δεν είναι πλέον μόνο τόπος διακοπών, αλλά γίνεται επιλογή ζωής, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας. Ο σεΐχης Ταχνούν με στρατηγικές, ποιοτικές επενδύσεις συμβάλλει στη μετάβαση της Ελλάδας από προορισμό σε προοπτική. Οπως σημείωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Scarlet Beach αποτελεί «υπόδειγμα ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης».

Και ίσως αυτό να είναι το μέλλον της τουριστικής Ελλάδας: λιγότερο τσιμέντο, περισσότερη ποιότητα – και επενδυτές με όραμα. Με την έγκριση του ΣτΕ για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, το «Scarlet Beach» αποκτά θεσμική υπόσταση και ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο μοντέλο τουρισμού, το οποίο δεν βασίζεται απλώς στην κατανάλωση, αλλά στην εμπειρία, στην ποιότητα και τον σεβασμό στον τόπο. Η Πελοπόννησος -και ειδικά η Ερμιόνη- ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα τουριστικό απόκτημα ήπιας υπερπολυτέλειας, που αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας και καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον χάρτη του σύγχρονου, βιώσιμου τουρισμού.