Περισσότερο κρίσιμος από ό,τι αρχικά αναμενόταν φαίνεται να εξελίσσεται ο μήνας Μάιος στο δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Το βασικότερο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η θέση της Γερμανίας όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους.
Οι αρχικές προσδοκίες ότι ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικόν Όλαφ Σολτς, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών SP, θα ακολουθούσε πιο επιεική στάση έναντι της Ελλάδας «προσέκρουσαν» στο ζήτημα του κατά πόσον θα είναι αυτόματος ο γαλλικός μηχανισμός ελάφρυνσης ή θα συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις.
Το ΔΝΤ ζητά ο μηχανισμός να είναι αυτόματος και θεωρεί την παράμετρο απαραίτητη για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία, αλλά και ορισμένες άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, θεωρούν ότι ο γαλλικός μηχανισμός θα πρέπει να συνδέεται με προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τελευταίο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και κατ’ επέκταση την «υπογραφή» του Ταμείου στην προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν στο Βερολίνο για μια συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ. Αναμφίβολα, οι δύο συνομιλητές είχαν σειρά από επίκαιρα ευρωπαϊκά ζητήματα να συζητήσουν. Άλλωστε, η εμβάθυνση της Ευρωζώνης και ο νέος ρόλος του ESM στο πλαίσιο αυτό είναι δύο κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα, για τα οποία το Βερολίνο επιδιώκει να συγκεκριμενοποιήσει την εποχή αυτή τη γερμανική θέση και να ζυγίσει πόσο τελικά θα απέχει ή θα συγκλίνει με τις θέσεις του Εμμανουέλ Μακρόν.
Κρίσιμο ζήτημα είναι, όμως, και το ελληνικό, το οποίο αναπόφευκτα θα βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Ρέγκλινγκ. Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο προβλέπεται ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την είσοδό της σε περίοδο «ενισχυμένης εποπτείας» απέχει λιγότερο από ενάμισι μήνα.
Για άλλη μια φορά η Άγκελα Μέρκελ καλείται, διασφαλίζοντας τις ενδοκυβερνητικές και εγχώριες πολιτικές ισορροπίες, να διαμορφώσει σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον Σολτς και όχι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ποιο «χαρτί» τελικά θα τραβήξει το Βερολίνο. Αναμφίβολα στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ είχε το ρόλο της.
Όπως και το timing. Μπορεί να θεωρείται ότι το Βερολίνο επιδιώκει αναβολή των αποφάσεων γαι τη διευθέτηση του χρέους μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά τα χρονικά περιθώρια για το τι απόφαση θα λάβει τελικά το ΔΝΤ στενεύουν. Το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 28 Αυγούστου και ο Μάιος είναι κομβικός μήνας για να επιτραπεί χρονικά στο Ταμείο να ενεργοποιήσει τελικά το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν οι συζητήσεις για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Χωρίς, όμως, έναν πολιτικό συμβιβασμό από την πλευρά της Γερμανίας, οι εμπειρογνώμονες, που επεξεργάζονται σε τεχνικό επίπεδο την εφαρμογή του γαλλικού μηχανισμού, δεν γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Insider.gr «η τεχνική λύση είναι το μόνο εύκολο σε αυτή την υπόθεση».
Έτσι, δεν αποκλείεται η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) την προσεχή Δευτέρα να επικεντρωθεί κυρίως στην πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και σε μια γενική συζήτηση για τα δύο «άλυτα ακόμη ζητήματα» της διευθέτησης του χρέους, αφήνοντας το ζήτημα του γαλλικού μηχανισμού για επικείμενες συνεδριάσεις.
Εκτός από την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης για το πώς θα εφαρμοστεί ο γαλλικός μηχανισμός και πώς θα ενεργοποιείται το «φρενάρισμα» της διευθέτησης του χρέους, αν τελικά επικρατήσει η θέση για μη αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ποια δάνεια τελικά θα βρεθούν τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο πλαίσιο της διευθέτησης, αλλά και σε ποιο επίπεδο θα τεθούν τα πλεονάσματα.
Υπό μία έννοια ο Μάιος θα κρίνει το αν θα προχωρήσει ουσιαστικά η συζήτηση για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες με στόχο μια συνολική λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή θα υπάρξει αναβολή και λήψη αποφάσεων στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου.