Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Τη Βουλή θα ενημερώσει ο Α.Τσίπρας

Στο επίκεντρο θα τεθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Brussels Group

vouli

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία 142Α προβλέπει 10λεπτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, 5λεπτες τοποθετήσεις για τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, και εν συνεχεία 5λεπτη τοποθέτηση-απάντηση του πρωθυπουργού. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Έτσι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή τον λόγο θα λάβουν αποκλειστικώς ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων, ενώ οι βουλευτές αποκλείονται από τοποθετήσεις.

Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με όσα περιγράφονται, το πρόβλημα επικεντρώνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει στείλει η κυβέρνηση προς το Brussels Group. Πηγές που έχουν εικόνα από την πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν από το απόγευμα του Σαββάτου ότι η ελληνική αντιπροσωπεία για μία ακόμη φορά δεν παρουσίασε ένα συνολικό και πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων/παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ιδιαίτερα σημαντική ήταν μία εξέλιξη της Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας μόλις πληροφορήθηκε το κλίμα που επικρατεί στην διαπραγμάτευση έστειλε εσπευσμένως στις Βρυξέλλες δύο στενούς του συνεργάτες, αφενός για να έχει άμεση και συνεχή πληροφόρηση και αφετέρου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην συζήτηση, εφόσον παραστεί ανάγκη ή υπάρξει περιθώριο.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Η ΠΓ ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.

Τα αιτήματα για έγκαιρη ενημέρωση άλλωστε επί των διαπραγματεύσεων από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες υπήρξαν πολλά, ενώ υπάρχουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού που ρίχνουν ήδη προειδοποιητικές βολές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία συμφωνία που θα ξεφεύγει από τις προεκλογικές εξαγγελίες και το πρόγραμμα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας

By