Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο ελληνικό ζήτημα
Η πρόταση του Σόιμπλε για Grexit ήταν στο τραπέζι, όμως επιλέξαμε άλλη επιλογή, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, η οποία θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα.
Τα capital controls παραμένουν σε ισχύ στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι κανονική ζωή, έτσι πρέπει να διαπραγματευτούμε γρήγορα, σημείωσε. Η μόνη επιλογή είναι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, διαφορετικά θα υπάρχει μια χαοτική κατάσταση, τόνισε, συμπληρώνοντας πως θα διαπραγματευτούμε σκληρά με την Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες.
Η καγκελάριος είπε πως δεν θα κάνει εικασίες για ένα Plan B για την Ελλάδα μόλις δυο ημέρες αφότου ψήφισε η Bundestag, ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ένα «κλασικό κούρεμα» στην νομισματική ένωση, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει εκτός της νομισματικής ένωσης.
Μπορούμε να μιλήσουμε για την αλλαγή στις λήξεις των δανείων και για μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση της διάσωσης που θα διαπραγματευτούμε, είπε η καγκελάριος.
«Στην Ελλάδα έχει ήδη δοθεί ελάφρυνση. Είχαμε ένα εθελοντικό κούρεμα των ιδιωτών πιστωτών και τότε παρατείναμε τις λήξεις μια φορά και μειώσαμε τα επιτόκια», είπε συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε τώρα να μιλήσουμε και πάλι για τέτοιες δυνατότητες… όταν ολοκληρωθεί η πρώτη επιτυχής αξιολόγηση του προγράμματος που θα διαπραγματευτούμε, τότε ακριβώς θα συζητηθεί αυτό το ερώτημα. Όχι τώρα, αλλά τότε».
Η ίδια είπε πως η ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο εύρωστη και πως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς.
Αναφερόμενη στις εικασίες περί πιθανής παραίτησης Σόιμπλε, είπε πως κανένας δεν της ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.