Φανταστείτε έναν τόπο όπου εδρεύει μία από τις κορυφαίες εταιρείες ιπτάμενων αυτοκινήτων, η ποία χρηματοδοτεί σχέδια μεταφοράς των ανθρώπων με την ταχύτητα του ήχου και αποτελεί πεδίο δοκιμών για τα αυτοκινούμενα οχήματα.
Ο τόπος αυτός υπάρχει αλλά δεν είναι η Καλιφόρνια, ούτε η Σίλικον Βάλεϊ –είναι η Σλοβακία. Η εταιρεία Aeromobil έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον με το ιπτάμενο όχημα που ετοιμάζει. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά ελικόπτερα που οραματίζεται η Uber ή άλλοι παίκτες των διαστημικών μεταφορών, το όχημα της Aeromobil θα κινείται και στον δρόμο και στον αέρα. Ο οδηγός του ιπτάμενου οχήματος θα πρέπει να διαθέτει δίπλωμα πιλότου.
«Στις πόλεις υπάρχει μια τεράστια αγορά, μια τεράστια ζήτηση», εξηγεί ο Γιούρεϊ Βατσούλικ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της πρωτοποριακής εταιρείας. «Η μετάβαση των μέσων μεταφοράς από τις δύο στις τρεις διαστάσεις είναι η λύση», τονίζει.
Όπως συμβαίνει με πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις, η Aeromobil ξεκίνησε από ένα γκαράζ για να αποκαλύψει το 2014 το πρώτο πρωτότυπό της. «Δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο με μια ομάδα 12 ανθρώπων που εργάζονταν σε 10 μήνες», σημειώνει ο κ. Βατσούλικ.
Τον Απρίλιο, η start-up παρουσίασε το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα διαθέσει στην αγορά, αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων. Είναι πετρελαιοκίνητο και έχει μέγιστη ταχύτητα 750 χλμ την ώρα. Σύμφωνα με τον CEO, το ιπτάμενο όχημα θα διανύει την απόσταση Παρίσι-Λονδίνο σε μία ώρα. Τα πρώτα 500 οχήματα θα βγουν στην αγορά εώς το 2020.
Η γρήγορη έξοδος στην αγορά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι ανταγωνιστές καραδοκούν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η Airbus, η Uber και μια start-up που χρηματοδοτείται από τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ.
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Βατσούλικ, η εταιρεία αποφάσισε να παραμείνει στη Σλοβακία, παρά τις αρχικές σκέψεις για μεταφορά της έδρας της στο Βερολίνο ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Κοντά στην Μπρατισλάβα υπάρχουν 15 αεροδρόμια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμαστική λειτουργία των οχημάτων.
Σημαντική στήριξη προσφέρει στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και η κυβέρνηση, προκειμένου να τις κρατήσει στη χώρα. Όπως δήλωσε στους FT ο υπουργός Οικονομίας, Πίτερ Καζιμίρ, η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την Hyperloop Transportation Technologies για να ξεκινήσουν δοκιμές στην καινοτόμο αυτή τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταφέρονται μέσα σε κλειστού τύπου σήραγγες με την ταχύτητα του ήχου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί ένα τούνελ μήκους 100 μιλίων που θα ενώνει την Μπρατισλάβα με τη Βιέννη και θα εκτείνεται ως τα σύνορα της Αυστρίας. Θεωρητικά, η απόσταση αυτή θα μπορεί να διανυθεί σε μόλις 10 λεπτά.
«Οι επενδυτές δεν θα έρθουν μόνο για μία εταιρεία», σημειώνει ο κ. Βατσούλικ. «Πρέπει να υπάρχει μια κριτική μάζα ώστε να έχει νόημα για αυτούς να ξεκινήσουν μια δουλειά». Ελπίζει, βέβαια, δική του εταιρεία να κάνει την αρχή.