Ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι στηρίζει την Ελλάδα στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ δείχνει θετικός σε γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επικεφαλής πολυπληθούς πολιτικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης. Τα «κόκκινα χαλιά» έχουν στρωθεί στην Αθήνα για την υποδοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μέσα σε ένα 24ωρο θα εισπράξει κάθε μέγιστη τιμή από την ελληνική πολιτεία: θα παρασημοφορεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθυνθεί στην ελληνική βουλή, θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Γαλλικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ήταν η στάση του Γάλλου προέδρου,σε κρίσιμες στιγμές της πολύμηνης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και ενώ το Grexit ήταν προ των πυλών – που τον κατέστησε «απόλυτο σύμμαχο» του Αλέξη Τσίπρα ή κατ” άλλους ένα είδους «κόουτς». Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί σ αυτή την επίσκεψη να εκφράσει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη για αυτή τη στήριξη. Πέραν των προσδοκιών αυτή να συνεχιστεί και ως προς το θέμα του χρέους.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο και ο Γάλλος πρόεδρος έχει να κερδίσει πολλά από την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η υποστηρικτική του στάση έναντι της Ελλάδας και προσωπικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος έχει υψηλή αποδοχή στη Γαλλία – εκτιμάται κάνει καλό στο «προφίλ» Ολάντ καθώς η δημοφιλία του βρίσκεται επί μακρόν σε πτωτική τροχιά.
Από την άλλη ενισχύει διπλωματικά και το ρόλο του Παρισιού στο ευρωπαϊκό δίπολο με το Βερολίνο. Επιπροσθέτως οι καλές σχέσεις με την κυβέρνηση η οποία έχει μπροστά της ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων προσφέρουν γόνιμο έδαφος για γαλλικές επενδύσεις. Η υποδοχή Τσίπρα στο αεροδρόμιο και Καμμένου στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Το προεδρικό αεροσκάφος έχει ήδη προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τον Γάλλο πρόεδρο αναμένει ο έλληνας πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα του κ. Ολάντ στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα «σφικτό».
Ο Γάλλος πρόεδρος θα κατευθυνθεί αμέσως μετά την άφιξή του και συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί θα τον υποδεχθεί με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Αμυνας ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα ,Πάνος Καμμένος.
Στις 17:45 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ θα ακολουθήσει ημίωρη συνάντηση των δυο Προέδρων και αμέσως μετά διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, και στη συνέχεια τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου Ολάντ από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Στις 20.00 θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αύριο Παρασκευή στις 8.30 θα συναντηθεί με επιχειρηματίες στην Πρεσβεία της Γαλλίας, στις 9.45 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις 12.00 θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα μιλήσει στους βουλευτές. Θα ακολουθήσουν: Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του γάλλου προέδρου Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα. Άφιξη στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών «Κοραλλία».
Η Γαλλική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 19:00.
Ο Γάλλος πρόεδρος με συνέντευξή του στην Καθημερινή πριν φτάσει στην Αθήνα έστειλε μήνυμα ότι είναι εδώ για να βοηθήσει όπως έπραξε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις δύσκολες ώρες της 18ωρης διαπραγμάτευσης στις 11 και 12 Ιουλίου αλλά όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «η Ευρώπη έχει κανόνες που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί».
Παράλληλα επισημαίνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει η Αθήνα και την αλληλεγγύη των εταίρων.
Την ίδια ώρα για το Μέγαρο Μαξίμου η έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη θα είναι μια ακόμη «αφορμή» να αναδείξει επικοινωνιακά την στήριξή που παρέχει ο Γάλλος πρόεδρος στο αίτημα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Για τον Γάλλο πρόεδρο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την «θετική επιρροή» του στον Αλέξη Τσίπρα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων προς όφελος και των γαλλικών οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αυτό μαρτυρά το γεγονός ότι τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών με δραστηριότητες σε πολλούς τομείς πχ την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες.
Δεν είναι μυστικό ότι στο Παρίσι δεν είδαν με καλό μάτι ότι τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περνούν σε γερμανικά χέρια – στην εταιρία Fraport- και θεωρούν πως για λόγους …ισορροπίας στον γαλλογερμανικό άξονα αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες θα πρέπει να έχουν και γαλλικές επιχειρήσεις , δημόσιες και ιδιωτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πεδίο της ενέργειας και των υδρογονανθράκων προκαλεί το ενδιαφέρον των Γάλλων όπως και η ΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Rosco κ.α
Εκτιμάται δε ότι η αιφνιδιαστική εγκατάλειψη εκ μέρους των Ρώσων των σχεδίων απόκτησης του ΟΛΘ της Rosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναπτέρωσε τις επενδυτικές ορέξεις των Γάλλων.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν μεταξύ των άλλων σημαντικών ( πορείας υλοποίησης του προγράμματος, προσφυγικό) στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ. Ολάντ και Τσίπρας.