Προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση φαίνεται να αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας
Ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό «παιχνίδι».
«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται όμως και η συζήτηση για το νέο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν «εγγύηση» –πέραν των νέων μέτρων λιτότητας- ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας φαίνεται να αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Το Βερολίνο και οι δανειστές φροντίζουν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι, εκτός από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, το Δημόσιο πρέπει να κάνει άλματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Όσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και προκειμένου το πρόβλημα να λυθεί, έχει τεθεί ήδη και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με τα προβληματικά «κόκκινα» δάνεια, ώστε οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα ή και να εκδώσουν ομόλογα με «πακέτα» δανείων ως αντίκρυσμα, όπως κάνουν και ιταλικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων αποκτά το Δημόσιο, προκειμένου να βρει έσοδα από αδήλωτα εισοδήματα.
Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του γενικού γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργου Βασιλειάδη, με τους Θεσμούς, οι δανειστές φαίνεται ότι απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για να μπορούν να δηλώνουν όσοι «ξέχασαν», τα εισοδήματά τους, πληρώνοντας ένα φόρο της τάξεως του 35% και με γενναίες εκπτώσεις έως 70% και 80% εάν π.χ κρατούσαν τα λεφτά τους ή τα επένδυαν σε ομόλογα κλπ.
Στη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωσε τους δανειστές για τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να διαχωριστεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (διατηρώντας το 51% το Δημόσιο) προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς. Οι δανειστές έδειξαν ενδιαφέρον για τις δημοπρασίες παραγωγής ενέργειας (NOME) προκείμενου να μπουν και νέοι παίκτες, χωρίς να τεθεί όμως σε κίνδυνο η ΔΕΗ.