Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί έστειλαν και αυτοί στη κυβέρνηση το μήνυμα πως η μάχη για το ασφαλιστικό δε γίνεται για την διαβίωση τους αλλά για την επιβίωση του κλάδου
Οι επιστημονικοί φορείς πήραν τη σκυτάλη σήμερα από τους αγρότες και έδειξαν στη κυβέρνηση πως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, για το ασφαλιστικό, δεν θα περάσουν αμαχητί.
ρεπορτάζ-επιμέλεια Παναγιώτης Φωτεινός
Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 11:30. Ωστόσο πολλοί διαδηλωτές κατέφτασαν νωρίτερα, άνοιξαν τα πανό τους και τραγούδαγαν το γνωστό σε όλους «κάτσε καλά Κατρούγκαλε».
Η πορεία χαρακτηρίστηκε, όπως και η προηγούμενη, από το πλήθος και τον παλμό, ενώ πολλοί από τους δικηγόρους δήλωσαν πως είναι ένας νόμος έκτρωμα, που μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές και πως η μάχη γίνεται για την επιβίωση του κλάδου.
Στο τέλος της πορείας οι διαδηλωτές κρέμασαν γραβάτες έξω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση αλλά και ειρωνίας πρς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα έκαψαν και έγγραφα με διορισμούς που στο παρελθόν είχε κάνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Χ. Κονδύλης: Αποφασίσαμε σήμερα και διαδηλώσαμε με τα ρούχα της δουλειάς μας….

Στο συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Κατρούγκαλος και κάποια φιλοκυβερνητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ειρωνεύθηκαν την διαδήλωσή μας, επειδή κάποιοι από εμάς
προσήλθαν με κουστούμια και γραβάτα, κάνοντας λόγο για την «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΒΑΤΑΣ»
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και ειρωνείας στα σχόλια αυτά πολλοί δικηγόροι, ιατροί και μηχανικοί
αποφασίσαμε σήμερα και διαδηλώσαμε με τα ρούχα της δουλειάς μας….
Στο τέλος της πορείας όλοι οι άνδρες αφήσαμε τις γραβάτες μας στην Βουλή, θέλοντας να τονίσουμε
με την πράξη μας αυτή ότι πλέον δεν μας χρειάζονται οι γραβάτες, μιας και με τις υπέρογκες αυξήσεις
στις ασφαλιστικές εισφορές, που εισηγείται η Κυβέρνηση, θα κλείσουμε τα γραφεία μας!
Προσωπικά, άφησα στην Βουλή ένα ποσε-μαντηλάκι, γιατί θεωρώ πως θα το χρειασθεί πολύ σύντομα ο κ. Υπουργός και ο Πρωθυπουργός.
Οι δημιουργικές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας και σήμερα διατρανώνουν την αντίθεσή τους
στην βίαιη έξοδό μας από τα επαγγέλματά μας.
*Ο Χάρης Κονδύλης είναι Δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ν.Βρυώνη: Δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν τα γραφεία μας σε λουκέτο και εμάς σε αφανισμό

Βρισκόμαστε ξανά στους δρόμους σήμερα όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας μαζί με όλους τους επιστημονικους κλάδους εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μας με το σχέδιο ασφαλιστικού-έκτρωμα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση στη Βουλή.
Είναι αδιανόητο ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ενας νέος επιστήμονας να καλείται να δώσει το 85% του εισοδήματός του σε ασφαλιστικές εισφορές και φιρολογία. Με τί θα ζήσει;Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή η Κυβέρνηση προσπαθώντας να κλείσει τις τρύπες που η ίδια με την πολιτική της προκάλεσε στα δημόσια ταμεία, έβαλε στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν τα γραφεία μας σε λουκέτο και εμάς σε αφανισμό.Είναι πλέον θέμα επιβίωσης.
Συνεχίζουμε την αποχή διαρκείας μέχρι να πάρει πίσω ο κ. Κατρούγκαλος αυτό το «ευφάνταστο» ασφαλιστικό!
Αγώνας μέχρι τέλους!!!
*Η Νανά Βρυώνη είναι Δικηγόρος Αθηνών
Ματίνα Τριναταφύλλη: Δεν πρόκειται για ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά για κεκαλυμμένα επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό απέχει παρασάγγας από την ουσιαστική μεταρρύθμιση που είναι σήμερα –περισσότερο από ποτέ- απολύτως αναγκαία για την αποδοτική οργάνωση και λειτουργία ενός βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι υποτιθέμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κεκαλυμμένα επώδυνα δημοσιονομικά/φοροεισπρακτικά μέτρα, που υπονομεύουν ευθέως τόσο τον ίδιο το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως και τις αρχές ανταποδοτικότητας και αναλογικότητας από τις οποίες διέπεται, όσο και την οικονομία συνολικά.
Αναφορικά με την εισηγούμενη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και μεταξύ αυτών ημών των δικηγόρων, δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία ότι είναι καταστροφική και οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική μας εξόντωση. Είναι δε βέβαιο ότι, θα επιφέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει, δοθέντος ότι θα οδηγήσει σε έξοδο από το επάγγελμα –αν όχι και από τη χώρα- χιλιάδες νέους συναδέλφους, θα αυξήσει άνευ προηγουμένου την εισφοροδιαφυγή και θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα των ανείσπρακτων εισφορών.
Μόνο μια μεταρρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως μέρος του γενικότερου προβλήματος της οικονομίας και θα συνοδεύεται από νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, θα μπορούσε να επιλύσει το ακανθώδες πρόβλημα του ασφαλιστικού και να καλλιεργήσει την ασφαλιστική συνείδηση και εμπιστοσύνη όλων μας.
*Η Ματίνα Τριναταφύλλη είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Αλέξανδρος Καρύδης: Μόνη διέξοδος είναι η απόσυρση της πρότασης
