Η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις από το τέλος Μαρτίου
Σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντλούνται και η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μετά το τέλος Μαρτίου εάν δεν εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 1,5 δις. ευρώ του δανείου από το ΔΝΤ που λήγει στα μέσα Μαρτίου, αλλά το κράτος θα δυσκολευτεί στις πληρωμές από εκεί και έπειτα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ελαχιστοποίησης των χρηματοδοτικών αναγκών.
Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της έως τα μέσα Μαρτίου ή το πολύ έως τα τέλη Μαρτίου εκτός και αν εξασφαλίσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, δήλωσε χαρακτηριστικά η παραπάνω πηγή στο πρακτορείο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», κρίσιμη κρίνεται η 24η Φεβρουαρίου για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται τις προβολές των ταμειακών ροών του κράτους, την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχει «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.
Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, παίρνοντας μία μικρή παράταση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Η ούτως ή άλλως οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της υστέρησης των εσόδων. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες στον προϋπολογισμό και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Είναι ενδεικτικό, τονίζει η «Καθημερινή», ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Ιανουάριο του 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 603 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. ευρώ, από 4,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.