Πρόσφατα σενάρια θέλουν περισσότερο πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Η ρευστότητα της Ελλάδας και η λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα Τετάρτη.
Αν και αρχικά, το «ελληνικό ζήτημα» ήταν εκτός ατζέντας, είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα και την Ευρωζώνη, δεδομένων των πρόωρων εκλογών που κήρυξε η ελληνική κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου και του σκηνικού πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται πριν και μετά την αναμέτρηση των πολιτικών κομμάτων. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μέσα στον Ιανουάριο, με τη δεύτερη να έχει προγραμματισθεί για τις 22 Ιανουαρίου.
Πρόσφατα σενάρια θέλουν περισσότερο πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επειδή έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί θωράκισης των υπολοίπων κρατών-μελών. Ενόψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων από τη Eurostat την Τετάρτη, οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg αναμένουν πτώση του ετήσιου πληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη για πρώτη φορά μέσα στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας.
Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, θεωρώντας, σχεδόν, τετελεσμένο γεγονός τις αγορές κρατικών ομολόγων ευρείας κλίμακας μέσα στους πρώτους μήνες του 2015, απόφαση που εκτιμάται ότι θα ληφθεί στις 22 Ιανουαρίου παρά τις αντιδράσεις, ειδικά από την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα. Αυτές οι εικασίες τροφοδοτούν την πτώση του ευρώ εξίσου με τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές σημάνει τη ρήξη με τους δανειστές της χώρας.
Όπως εκτιμά ο Φόλκερ Χελμάιερ, επικεφαλής αναλυτής της Bremer Landesbank, «η συζήτηση για την Ελλάδα έχει ουσιαστική σημασία και αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση σε ψυχολογικό επίπεδο. Τα σενάρια κυκλοφορούν αυτή την ώρα στις χρηματαγορές. Αυτό ταιριάζει και στα σχέδια του κ. Ντράγκι. Επιδιώκεται ένα πιο αδύναμο ευρώ, ώστε να επιδράσει θετικά στην οικονομία, ειδικά των χωρών της νότιας Ευρώπης».
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην επόμενη σύσκεψη του ΔΣ στις 22 Ιανουαρίου, εκτιμά από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Commerzbank, Marco Wagner.
Σύμφωνα με το Bloomberg, υποστήριξε πως η μέτρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Δεκέμβριο αυξάνει τις πιθανότητες για αρνητικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη και εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στο Στρασβούργο.