Δεν ξέφυγε η Ελλάδα και ειδικότερα το τραγούδι με το οποίο εκπροσωπείται η χώρα μας στην Eurovision, από τις θεωρείς συνωμοσίας και τις «οικονομικές τελευταίες ανάσες»
Κάποια τραγούδια όπως το «Lucy in the Sky of Diamonds» ή το «Hotel California» θεωρήθηκαν από πολλούς φαν της μουσικής ότι περιέχουν ένα κρυμμένο μήνυμα, το οποίο ανακάλυψαν. Το πρώτο για τα ναρκωτικά και πιο συγκεκριμένα για τα LSD και το δεύτερο για τον σατανισμό..
Σύμφωνα με άρθρο του MarketWatch, η «θεωρία» εστιάζει στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας και μεταφράζει το τραγούδι ως προσπάθεια της χρεωμένης Ελλάδας να ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους μέσω του διαγωνισμού της Eurovision.
Και η αρθρογράφος προτρέπει τον αναγνώστη να διαβάσει τους στίχους.
Πρώτον, το τραγούδι λέγεται «One last breath» κάτι απαραίτητο για μία χώρα που στύβεται από τους διεθνείς πιστωτές για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ή να χάσει το πακέτο διάσωσης.
Δεύτερον, η ερμηνεύτρια Μαρία Έλενα Κυριάκου «κατηγορεί» ένα ανώνυμο «εσύ» (Τη Γερμανία ίσως;) για μία προδοσία και εγκατάλειψη, με το θύμα να παλεύει με τις πληγές του και να προσπαθεί να επιβιώσει μόνο στο σκοτάδι. Όχι πολύ μακριά δηλαδή από το πώς αισθάνονται πολλοί Έλληνες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών.
Και παραθέτει το ρεφρέν: «Σε ικετεύω πάρε με από αυτήν την καυτή κόλαση. Γύρνα πίσω και σώσε με. Ό,τι συνέβη δεν ήταν δίκαιο. Δεν τελείωσε τίποτα. Ό,τι έχω είναι μία τελευταία ανάσα. Μία τελευταία ανάσα»
«Εκ πρώτης όψεως είναι μία ρομαντική μπαλάντα απόγνωσης. Αλλά αν το ακούσετε προσεκτικά, οι στίχοι φαίνεται να στοχεύουν τους πολίτες της ευρωζώνης -που θα συντονιστούν στους δέκτες τους για το διαγωνισμό- για να συμβάλουν στο τέλος της οικονομικής αγωνίας της Ελλάδας», επισημαίνει η αρθρογράφος.
«Έρχεται στην καλύτερη στιγμή για να μαλακώσει τις ευρωπαϊκές καρδιές. Η Ελλάδα πέρασε στον τελικό χθες, λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το Σάββατο είναι η ώρα της Ελλάδας να διαγωνιστεί στο μεγάλο τελικό», συνεχίζει.
«Φυσικά, τα τραγούδια του διαγωνισμού απαγορεύεται διά ροπάλου να μεταφέρουν πολιτικό μήνυμα. Ωστόσο, έχει συμβεί κατά καιρούς, όπως το 2009, όταν το τραγούδι της Γεωργίας ήταν ένα χαστούκι προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν», υπενθυμίζει η αρθρογράφος.
Ο στίχος του τραγουδιού της Κυριάκου απηχεί ξεκάθαρα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα: η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση. Οι οικογένειες αγωνίζονται να θρέψουν τα παιδιά τους, το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο «στέγνωμα» στην ιστορία της», σημειώνει.
Τα τραγούδια της κρίσης
Το άρθρο αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες εστιάζουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας μέσω ενός τραγουδιού. Αρκεί να γυρίσει πίσω κανείς στο 2010, περίπου τον καιρό που ξεκίνησε ο πρώτος δανεισμός στην Αθήνα.
Απόδειξη: Οι στίχοι του τραγουδιού «Opa» με το οποίο ο Γιώργος Αλκαίος εκπροσώπησε τη χώρα εκείνη τη χρονιά στο διαγωνισμό της Eurovision. Ο στίχος έλεγε: Περασμένα ξεχασμένα κι όλα απ” την αρχή ξανά. Ή ακούστε το τραγούδι του Αντώνη Ρέμου «Κομμένα πια τα δανεικά» (2011) που έγινε επιτυχία.
[video_embed][/video_embed]