Απώτερος στόχος η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η συμφωνία
Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ και η κοινή δήλωση που ακολούθησε ήταν καθοριστικής σημασίας. Συγκεκριμένα, έθεσε τις προυποθέσεις για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με απώτερο στόχο πάντα την συνολική συμφωνία του Ιουνίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αρνείται ότι στην κοινή δήλωση καταγράφεται συναντίληψη των δύο πλευρών για δύσκολα θέματα όπως το φορολογικό αλλά ακόμη και για το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Με την κοινή δήλωση επισφραγίζεται η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς η οποία δέχεται να μπουν στο τραπέζι θέματα, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες σκόνταφτε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων. Στην δήλωση γίνεται αναφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της δημιουργικής ασάφειας είναι προφανές ότι οι μεν δανειστές θεωρούν ότι είναι πάντα ανοικτή η “5η αξιολόγηση”, η δε ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ασαφούς συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Με την αναφορά στην αναλυτική δέσμη μεταρρυθμίσεων υπονοείται και το φορολογικό στο οποίο αναζητείται αμοιβαία αποδεκτή φόρμουλα για τον συντελεστή ΦΠΑ.
Κυρίως όμως η ελληνική πλευρά δέχεται να ανοίξει η συζήτηση για τα μέχρι τώρα θέματα «φωτιά» του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού. Αν και υπάρχει αρκετή ασάφεια είναι δεδομένο ότι ο κ. Γιούνκερ δεν μιλά για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αλλά ακόμη και για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν στο να υπάρξει ένα “μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα”.
Η πρόοδος αναμένεται να καταγραφεί στο Eurogroup της 11 Μαίου το οποίο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα αποτελέσει και καθοριστικό βήμα για την μεγάλη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος.