Με λαμπρότητα και αυξημένο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου Ελληνικών και κινεζικών πόλεων στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του δήμου Μαραθώνα και την συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και του πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας Χιαολί Ζου.
Στόχος του συνεδρίου, είναι η ενίσχυση των Ελληνοκινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μέσα από την οραματική αναβίωση του ″Δρόμου του Μεταξιού″ και τη λειτουργική διασύνδεση των δήμων και των πολιτών τους. Στην κοινή προσπάθεια της συνένωσης των δυνάμεων και των οραμάτων, συμμετέχουν εκπρόσωποι 4 Κινεζικών επαρχιών και 14 πόλεων μελών του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, της Αμφικτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και περισσότερων από 80 Ελληνικών δήμων, καθώς και εκπρόσωποι οικονομικών και εκπαιδευτικών φορέων, αλλά και επιχειρηματικοί παράγοντες.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της αμφικτιονίας των αρχαίων ελληνικών πόλεων Ηλίας Ψηνάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου υπογράμμισε ότι με όχημα των πολιτισμό, οι δύο χώρες με τους αρχαιότερους πολιτισμούς θα εμβαθύνουν και θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους προς όφελος των λαών τους. «Πρόκειται, πρόσθεσε για μια σημαντική πρωτοβουλία, που όχι μόνον αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία του θεσμού της Αμφικτονίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα απαντά στη λογική της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού με το άνοιγμα νέων δρόμων συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας.
Ο Ηλίας Ψηνάκης ανέφερε ότι τον ενέπνευσε το όραμα του πρόεδρου Σι ″Οne belt, one road″, που ξεκίνησε το 2013 με στόχο την αναβίωση του ″Δρόμου του Μεταξιού″, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών που αυτός διασχίζει. «Η χώρα μας, με την προνομιακή γεωστρατηγική της θέση αποτελεί κόμβο στον επίγειο αλλά και θαλάσσιο ″Δρόμο του Μεταξιού″», σημείωσε και συνέχισε ευχαριστώντας θερμά τον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας σήμερα Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την « αμέριστη βοήθεια» στην παραγμάτωση της ιδέας του για την Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Σήμερα, είπε, συμμετέχουν 160 δήμοι, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν 210 και του χρόνου θα προστεθούν και άλλοι από αρχαίες ελληνικές πόλεις που βρίσκονται στο δρόμο του Μ. Αλεξανδρου, στην Ιταλία, την Ισπανία την Πολωνία κ.α.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα, χαρακτήρισε «ψυχή» της προσπάθειας τον Κινέζο πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος πριν κάποιους μήνες όταν συναντήθηκαν του είπε: Δύο άνθρωποι που αγαπάνε τις πατρίδες τους μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα των λαών τους. Αυτό απετέλεσε την αφετηρία όλων, πρόσθεσε, «σηκώσαμε τα μανίκια και με την βοήθεια του Παναγιώτη Κουρουμπλή προχωρήσαμε απόλυτα ικανοποιητικά. Χαρακτήρισε τον πρέσβη «χαρισματικό και άνθρωπο που αγαπά την πατρίδα του την Κίνα, αλλά και την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι δεν «θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, αν δεν υπήρχε η αυτού εξοχότης, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zu Xiao Li.
Από την πλευρά του ο πρέσβης αναφέρθηκε στα κοινά πολιτιστικά ιστορικά στοιχεία των δύο χωρών, αλλά και στη διευρυμένη σύσφιξη των σχέσεων που έχουν δρομολογήσει οι δύο χώρες κατά την τελευταία 10ετία. Στις αδελφοποιήσεις των πόλεων και τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και στον κοινό δρόμο προς την ανάπτυξη που πρέπει να ακολουθήσουν. Κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, επανέλαβε αυτό που είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας «πως ευελπιστεί να γίνει η Ελλάδα ο συνδετικός κρίκος για το ″Δρόμο του Μεταξιού″ στην ξηρά και για το ″Δρόμο του Μεταξιού″ μέσω θαλάσσης».
Θύματα της οικογένειας Έλγιν
Ο Χιαολί Ζου επισήμανε, ότι οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Κίνας και της Ελλάδος έχουν εναρμονιστεί με την πρωτοβουλία του ″Μια Ζώνη Ένας Δρόμος″ και κλείνοντας μίλησε για έναν ακόμη κοινό σκοπό που «συνδέει τη δράση μας για την προάσπιση του πολιτισμού μας και της υπερηφάνειας των δύο λαών μας.
– Πριν από χρόνια ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τα αγάλματα του Παρθενώνα τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.
– Τριάντα χρόνια αργότερα ο γιος του λόρδου Έλγιν έκλεψε από τα θερινά ανάκτορα στο Πεκίνο αγάλματα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού.
Είναι καιρός και οι δύο χώρες μαζί, Ελλάδα και Κίνα, να διεκδικήσουμε δυναμικά πίσω, τον πολιτιστικό μας θησαυρό και την υπερηφάνεια μας. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας με απτά αποτελέσματα σε όφελος των δύο χωρών μας.
Συνεργασία με αμοιβαία συμφέροντα
Ο αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για της Ξένες Χώρες Song Jingwu ευχαρίστησε τους διοργανωτικούς φορείς του Φόρουμ, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έχει μεγάλη σημασία για όλους. Για την Ελλάδα είπε ότι «είναι μια χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών, με λαμπρούς δασκάλους, φιλοσόφους που θεμελίωσαν την βάση του Δυτικού πολιτισμού και που όταν βρισκόταν στην ακμή του πολιτισμού, η Κίνα περνούσε στην εποχή της άνοιξης και φθινοπώρου και καθώς των μαχόμενων κρατών. Παραλλήλισε κοινά αποφθέγματα σοφών ανδρών, όπως του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχο με αυτά του Λάο Τσε και του Κουμφούκιου και χαρακτήρισε την χώρα μας «σημαντική χώρα στη ζώνη του εμπορείου, ενώ για το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είπε ότι «αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα» για μια συνεργασία με αμοιβαία συμφέροντα.
«Το λιμάνι του Πειραιά», πρόσθεσε, «έχει άριστη γεωγραφική θέση, ενώ η Cosco κατέχει έμπειρη διαχειριστική ικανότητα και η μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη. Πιστεύω ότι το έργο αυτό θα γίνει ένα ενεργό κίνητρο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Να αναδειχθούν οι αξίες πρότεινε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, πέρα από τον Ηλία Ψηνάκη για την πρωτοβουλία του συνεχάρη την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τους άλλους δήμους, ζητώντας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Στόχος της οποίας είναι, επισήμανε, «να αναδειχθούν αξίες όπως η αξία της ισηγορίας, δηλ. το δικαίωμα του λόγου και της ίδιας ψήφου, είτε ήταν μικρή η πόλη, είτε ήταν μεγάλη. Η πρωτοβουλία αυτή έφθασε στην Κίνα, υπογράμμισε ο υπουργός με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία είναι η πιο προσβάσιμη εξουσία του πολίτη.
Συνάντηση των δύο κοινωνιών
Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών και Επενδύσεων Στέργιος Πιτσιόρλας χαρακτήρισε «νέα αφετηρία στις ελληνοκινεζικές σχέσεις», την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κινεζικής Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, σημειώνοντας «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σταθμός στο ″Δρόμο του Μεταξιού″, μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα, την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο. Κλείνοντας ανέδειξε το διαφορετικό και γι’ αυτό σημαντικό που εμπεριέχει αυτή η συνάντηση, λέγοντας ότι πρόκειται για συνάντηση των δύο κοινωνιών.
Μνημόνιο Συνεργασίας
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, υπεγράφη από τον δήμαρχο Μαραθώνος και πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων Ηλία Ψηνάκη και τον αντιπρόεδρο του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες Song Jingwu, Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Παράλληλα, υπεγράφη συμφωνία αδελφοποίησης της πόλης Xining και του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.
Επίσης, τιμήθηκαν με το Βραβείο Συνεισφοράς στην Ελληνοκινεζική Φιλία ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Λευτέρης Κοντός. Ο Ηλίας Ψηνάκης έδωσε στους Κινέζους προσκεκλημένους τα παράσημα της Λεγεώνας του Μαραθώνα και τους ανακήρυξε ″Πρέσβης του Μαραθώνα″ στον κόσμο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ