Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Η Apple σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή όλων των iPhone από την Κίνα στην Ινδία

Σε ένα αποφασιστικό βήμα στρατηγικής αναδιάρθρωσης, η Apple σχεδιάζει να μεταφέρει στην Ινδία το σύνολο της παραγωγής των iPhones που προορίζονται για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών ήδη από το 2025, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Η απόφαση, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο «απεξάρτησης» από την Κίνα, έρχεται σε μια περίοδο που ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου εντείνεται εκ νέου υπό την προεδρία Τραμπ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2026, περισσότερα από 60 εκατομμύρια iPhones –όσα διατίθενται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ– θα κατασκευάζονται στην Ινδία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Apple επιδιώκει τον διπλασιασμό της παραγωγής της στην Ινδία μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, βάζοντας τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες κυριαρχίας της Κίνας στο κομμάτι της συναρμολόγησης των πιο επιτυχημένων της προϊόντων.

Η Κίνα, στην οποία η Apple στηρίζεται κυρίως μέσω συμβάσεων με κατασκευαστές όπως η Foxconn, αποτελεί τη βάση της αλυσίδας παραγωγής των iPhones εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ωστόσο, έχει πλέον μετατραπεί σε «στόχο» των δασμών και εμπορικών περιορισμών που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει επανειλημμένως υποσχεθεί την επιστροφή της αμερικανικής βιομηχανίας στο εσωτερικό της χώρας, επέβαλε νέους δασμούς που πλήττουν σοβαρά τα κινεζικά προϊόντα – ανάμεσά τους και τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.

Αν και η Apple συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική βιομηχανία για τα επιμέρους εξαρτήματα των iPhones, το τελικό στάδιο της παραγωγής, δηλαδή η συναρμολόγηση, μετακινείται σταδιακά προς την Ινδία. Εκεί, η εταιρεία συνεργάζεται με τον εγχώριο γίγαντα Tata Electronics, αλλά και με την ίδια τη Foxconn, η οποία έχει ήδη εγκαταστάσεις στη νότια Ινδία.

Η συναρμολόγηση, πάντως, είναι μόνο ένα κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Apple χρησιμοποιεί εκατοντάδες εξαρτήματα για κάθε iPhone – από οθόνες και επεξεργαστές έως αισθητήρες και μικροκύματα – τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται ακόμα από Κινέζους προμηθευτές. Παρά την επιθυμία για απεξάρτηση, μια πλήρης απομάκρυνση από την Κίνα σε αυτό το επίπεδο δεν θεωρείται ρεαλιστική σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της Apple υποδεικνύει ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν είναι προσωρινός, αλλά μάλλον μακροπρόθεσμος και βαθύτερος. Αν και ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται διατεθειμένος να επαναδιαπραγματευθεί με το Πεκίνο –όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τη σταθερότητα των αγορών– η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αμερικανικές πολυεθνικές αρχίζουν να επανατοποθετούνται, τουλάχιστον για την αμερικανική αγορά, σε νέους παραγωγικούς χάρτες.

Η Ινδία, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον πλανήτη με 1,438 δισ. κατοίκους, το φθηνότερο εργατικό δυναμικό και τις εκτεταμένες κυβερνητικές προσπάθειες για να προσελκύσει τεχνολογικές επενδύσεις, παρουσιάζεται ως ο πιο φιλόδοξος υποψήφιος για να υποδεχτεί την επόμενη γενιά παραγωγής υψηλής τεχνολογίας. Η Apple δείχνει έτοιμη να ηγηθεί αυτής της μετάβασης.

By