Οργανωμένη σπείρα Μολδαβών η οποία διέπραττε διαρρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εξαρθρώθηκε από ειδική ομάδα της Ασφάλειας Αττικής που είχε συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Η σπείρα των Μολδαβών, που διέπραττε διαρρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, προκαλώντας έκρηξη με συγκεκριμένο τρόπο, (μέθοδος που είναι γνωστή ως «PROFKRAAK»).
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά την σύλληψη τεσσάρων υπηκόων Μολδαβίας ηλικίας 26, 31, 33 και 47 ετών, στις 14 Οκτωβρίου 2016, στο Παλαιό Φάληρο.
Οι τέσσερις Μολδαβοί συνελήφθησαν απο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και του Τμηματος Ασφαλείας, μετά απο αναζητήσεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες οτι κινούνταν ύποπτα τα ξημερώματα, με ΙΧ αυτοκίνητο, σε σημεία που υπήρχαν ΑΤΜ τραπεζών.
Ύστερα από έλεγχο στο εσωτερικό του οχήματος των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, δύο πυροκροτητές, καλώδια συνολικού μήκους σαράντα μέτρων, μπαταρία με αυτοσχέδια κατασκευή με καλωδίωση και πρίζα και πλήθος διαρρηκτικών και αυτοσχέδιων εργαλείων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, το οποίο είχε συστήσει την ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των μελών της σπείρας, οι δράστες εντόπιζαν συγκεκριμένα μηχανήματα μετρητών. Τα ΑΤΜ βρίσκονταν εγκατεστημένα σε υποκαταστήματα τραπεζών σε απομακρυσμένα σημεία, είτε ήταν εγκατεστημένα εκτός Τραπεζών σε πλατείες, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία στα οποία δεν υπάρχουν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης. Οι ληστές κατόπιν έβαζαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους.
Ειδικότερα, με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένων διαρρηκτικών εργαλείων, άνοιγαν οπή στην πρόσοψη του μηχανήματος, μέσα από την οποία, με την βοήθεια ελαστικών σωλήνων, διοχέτευαν εύφλεκτα αέρια από φιάλες στο εσωτερικό και τα πυροδοτούσαν προκαλώντας έκρηξη. Με την μέθοδο αυτή, γνωστή ως «PROFKRAAK» διάνοιγαν το μηχάνημα και αφαιρούσαν τις κασετίνες που περιείχαν τα χρήματα.
Οι δράστες, για ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να συλληφθούν, εισέρχονταν στην χώρα μας από την Βουλγαρία, ειδικά για τον σκοπό αυτό, λίγο πριν την διάπραξη της κλοπής και αμέσως μετά έφευγαν από τον ίδιο δίαυλο.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή, ο οποίος εξέδωσε σε βάρος τους εντάλματα προσωρινής κράτησης. Οι έρευνες της Ασφάλειας συνεχίζονται, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλες παρόμοιες πράξεις στις οποίες ενέχονται και να διαπιστωθεί το εύρος της εγκληματικής τους δράσης.