Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά στο άνοιγμα της Τρίτης, αντιστρέφοντας πορεία μετά από ένα τετραήμερο σερί απωλειών οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τις παγκόσμιες δασμολογικές εντάσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε περίπου 1% υψηλότερα, με σχεδόν κάθε τομέα και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 0,93% στις 19.944,81 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 1,51% στις 7.818,31 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,33% στις 7.019,27 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX σημειώνει κέρδη 0,08% στις 11.793,17 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,24% στις 33.260 μονάδες.
Ο Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας περίπου 4,5% χαμηλότερα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2024. Οι βασικοί περιφερειακοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού FTSE 100, του γερμανικού DAX και του γαλλικού CAC 40, έκλεισαν επίσης σε έντονα χαμηλότερα επίπεδα.
Ανάκαμψη και στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού
Ανάκαμψη και στις μετοχές των αγορών Ασίας-Ειρηνικού, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη υψηλότερες δασμούς κατά της Κίνας και την απάντηση της τελευταίας ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους».
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 6,03% για να κλείσει στις 33.012,58 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 6,26% για να κλείσει την ημέρα των συναλλαγών στις 2.432,02 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,26% για να κλείσει στις 2.334,23 μονάδες και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης πρόσθεσε 1,1% για να κλείσει στις 658,45 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σκαρφάλωσε πάνω από 2%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άλμα 4,49%. Η χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή τη Δευτέρα, με τον δείκτη Hang Seng να σημειώνει πτώση άνω του 13% και να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 1,71% και έκλεισε στις 3.650,76 μονάδες.
Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 πρόσθεσε 2,27% για να κλείσει στις 7.510 μονάδες.
Παραμένουν οι εντάσεις για τους δασμούς
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν κλονιστεί, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων δεν φαίνεται να χαλαρώνουν γύρω από το νέο δασμολογικό καθεστώς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εικασίες, τη Δευτέρα, σχετικά με μια πιθανή παύση των δασμών έκλεισαν γρήγορα από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τραμπ απείλησε να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα κατά 50% ακόμη, αν δεν καταργήσει τους ανταποδοτικούς δασμούς.
Το Πεκίνο επέβαλε την περασμένη εβδομάδα δασμούς 34% σε αμερικανικά προϊόντα σε απάντηση στον Τραμπ που ανακοίνωσε τον πλήρη κατάλογο των λεγόμενων ανταποδοτικών δασμών.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι «αντιτίθεται αποφασιστικά» στην απειλή του Τραμπ για κλιμάκωση των δασμών και υποσχέθηκε να λάβει αντίμετρα για να διασφαλίσει τα δικά του δικαιώματα και συμφέροντα.
Επίσης, τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ προσέφερε στον Τραμπ μια συμφωνία αμοιβαία μηδενικών δασμών για τα βιομηχανικά αγαθά και επανέλαβε ότι το μπλοκ είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί, αλλά είναι επίσης έτοιμο να επιβάλει αντίμετρα. Ο Τραμπ απέρριψε αμέσως τη συμφωνία.
Στον ενεργειακό τομέα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά μετά από πτώση τριών ημερών. Το Brent ανέβηκε προς τα 65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI διαπραγματεύεται κοντά στα 61 δολάρια. Η προσωρινή εκτόνωση στις αγορές βοήθησε στη σταθεροποίηση, αν και οι αγορές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Οι μετοχές στις ΗΠΑ παρέμειναν χθες υπό πίεση, με τον S&P 500 να επεκτείνει τις απώλειές του για τρίτη διαδοχική ημέρα. Σήμερα, κέρδη περίπου 1,5% σημειώνουν τα futures των βασικών δεικτών στη Wall Street, ενώ και οι αμερικανικές αποδόσεις ομολόγων ανέκαμψαν εν μέρει, μετά το χθεσινό sell off.