Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Άγριος καυγάς του Ίλον Μασκ στον Λευκό Οίκο

Η παρουσία του Ίλον Μασκ αποτελεί το κόκκινο πανί για πολλούς από τους ανθρώπους του Τραμπ. Και τα προβλήματα από τους δασμούς κάνουν τα νεύρα να είναι μονίμως τεντωμένα.

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στον Λευκό Οίκο, όταν ο Ίλον Μασκ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ συγκρούστηκαν έντονα.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες είχαν έντονο φραστικό και όχι μόνο επεισόδιο, φτάνοντας σε σημείο να χρειαστεί να τους χωρίσουν.

Το επεισόδιο, που σημειώθηκε την Πέμπτη 17 Απριλίου στους διαδρόμους της προεδρικής κατοικίας, εκτυλίχθηκε μπροστά σε ανώτατους αξιωματούχους και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, θύμιζε σκηνικό από επαγγελματική πάλη.

Ο Μασκ, γνωστός για την εκκεντρική και συγκρουσιακή του παρουσία, βρίσκεται σε σταθερή τροχιά έντασης με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες από τότε που άρχισε να ασκεί επιρροή στην οικονομική πολιτική μέσω της πρωτοβουλίας DOGE.

Αφορμή για την έκρηξη αποτέλεσε η διαφωνία σχετικά με την ηγεσία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS), με τον Μασκ να προωθεί τον Γκάρι Σάπλεϊ και τον Μπέσεντ να προτιμά τον αναπληρωτή του, Μάικλ Φόλκεντερ.

Η διαμάχη, με ρίζες που φτάνουν πίσω στην προεδρική μετάβαση και στην επιλογή των υπουργών, οξύνθηκε με εκατέρωθεν βολές.

Ο Μασκ κατηγόρησε τον Μπέσεντ πως λειτουργεί ως «πράκτορας του Σόρος», ενώ εκείνος απάντησε αποκαλώντας τον Μασκ ασταθή και υπερφίαλο.

Το επεισόδιο κατέληξε σε φραστικά «γαλλικά» εκατέρωθεν, ενώ η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έγινε αθέλητος μάρτυρας της έντασης.

Παρότι ο Τραμπ είχε επιχειρήσει να ισορροπήσει τις συγκρουόμενες επιρροές, το ρήγμα παραμένει ενεργό. Ο Φόλκεντερ τελικά διορίστηκε, κάτι που εκλήφθηκε ως νίκη του Μπέσεντ.

Ωστόσο, κύκλοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν ανησυχία για τη συνέχιση της αντιπαράθεσης, με τις σχέσεις των δύο ανδρών να βρίσκονται σε οριακό σημείο και χωρίς πρόθεση συμβιβασμού.

Πέρα από την αφορμή, η σύγκρουση φαίνεται να έχει βαθύτερες ρίζες. Ο Μασκ, ενεργός επιχειρηματίας με έντονη παρουσία στα social media και σύμβολο της νέας τεχνολογικής ελίτ, έρχεται συχνά σε ρήξη με παραδοσιακούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Από την άλλη, ο Μπέσεντ, μεθοδικός και χαμηλών τόνων τεχνοκράτης, δεν ανέχεται την επιρροή του Μασκ στους μηχανισμούς εξουσίας.

Όλα αυτά δείχνουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον Λευκό Οίκο και τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ.

Οι δασμοί αυτοί αποδεικνύονται δίκοπο μαχαίρι για την αμερικανική οικονομία, η οποία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας βαθιάς ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες, υπό τις πιέσεις των στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ξανασκεφτεί τους δασμούς για τα ανταλλακτικά και τα αυτοκίνητα.

Από την άλλη, ο Μασκ είναι και αυτός αντιμέτωπος με τα πολλά προβλήματα της Tesla, τα οποία εντάθηκαν μετά την επιβολή των δασμών. Μάλιστα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα αποτραβηχτεί σταδιακά από την πολιτική του παρουσία, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην ανάκαμψη της Tesla.

Σε κάθε περίπτωση, οι καυγάδες χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα αλλά και οι μεγάλες εντάσεις φέρνουν στο φως μια κατάσταση που αναδεικνύει μία εντελώς προβληματική κατάσταση στο περιβάλλον του Τραμπ.

Το ποιος θα επικρατήσει στο τέλος δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Kαι μάλλον αυτός ήταν ένας πρώτος γύρος από μια διένεξη που θα έχει συνέχεια. Αυτό που λένε πάντως όσοι γνωρίζουν είναι ότι «κανείς δεν θέλει για εχθρό τον Ίλον Μασκ». Και μάλλον αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους.

By