Ενιαίο φόρο ακινήτων χωρίς αφορολόγητο και άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για χρέη κάτω από 200.00ο σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν ήδη τα «ραβασάκια» για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012 και ενώ η συζήτηση για άρση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία τρομοκρατεί την κοινωνία, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην κατάρτιση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας το Σεπτέμβριο και βάσει μνημονίου να ψηφιστεί μέχρι τέλος του έτους για να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014.
Σύμφωνα με το Έθνος το σχέδιο της επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι έτοιμο και δεν περιλαμβάνει αφορολόγητο. Θα φορολογούνται τα ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση για γλυτώσουν το χαράτσι, αλλά και όλες ανεξαιρέτως οι εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Ο φόρος στα εντός σχεδίου ακίνητα θα ξεκινά από δύο ευρώ ανά τετραγωνικό για περιοχές με τιμές ζώνης κάτω από 500 ευρώ και θα φτάνει τα 23,21 ευρώ για περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 8.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας περιμένει την έγκριση από την τρόικα για να καταθέσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων το Σεπτέμβριο στη Βουλή, όμως καθώς η επεξεργασία του νέου νόμου έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών χωρίς διάλογο με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεδομένου ότι την άνοιξη η διαβούλευση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων είχε διακοπεί λόγω αντιδράσεων βουλευτών -κυρίως όσον αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου- αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Πιέσεις όμως δέχεται η κυβέρνηση και από την τρόικα, που ζητά να παραταθεί το χαράτσι για ένα ακόμη χρόνο, εκφράζοντας φόβο ότι εάν ο νέος φόρος αποσυνδεθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ και ανατεθεί η είσπραξη του στις εφορίες, θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που δεν πληρώνουν και θα μειωθούν τα έσοδα. Οι δύο εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο άλλωστε εξέφραζαν αμφιβολίες κατά πόσον ο νέος φόρος θα επιτύχει τη συλλογή των αναγκαίων εσόδων, που κυμαίνονται από 2,7 έως 2,9 δισ. ευρώ και ανέφεραν πως θα ήταν καλύτερο να διατηρηθεί ο «επιτυχημένος υφιστάμενος φόρος». Την τρύπα στα έξοδα διευρύνει και η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να καταργήσει το φόρο μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες, προκειμένου να τονωθεί η κτηματαγορά.
Την ίδια στιγμή, η τρόικα εξακολουθεί και πιέζει για την άρση αναστολής των πλειστηριασμών και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επεξεργάζονται το ξεπάγωμα με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα οφειλετών που διαθέτουν σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία.
«Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή. Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Η νέα διάταξη όμως ενδέχεται να αφήσει απροστάτευτο σημαντικό αριθμό μέσων νοικοκυριών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει τη μείωση του πλαφόν από τα 200.000 ευρώ της αντικειμενικής αξίας, που είναι σήμερα βάσει της ισχύουσας διάταξης, στα 150.000 ευρώ, τη μείωση των 200.000 ευρώ που αναφέρονται στην ισχύουσα διάταξη ως πλαφόν για το ανεξόφλητο χρέος και τη θέσπιση κριτηρίου όσον αφορά στο «νεκρό χρόνο» εξυπηρέτησης του δανείου, δηλαδή μετά από πόσους μήνες καθυστέρησης καταβολής των δόσεων θα αίρεται η προστασία.