Μία εμπνευσμένη ιδέα υπεύθυνης περιβαλλοντικά συσκευασίας παρέχει μια καινοτομία με όραμα.
Είναι Τετάρτη βράδυ, τα παιδιά κοιμούνται, το σπίτι έχει επιτέλους ησυχάσει και ήρθε η ώρα για λίγες πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης. Ξαπλώνεις στον καναπέ με το κινητό ανά χείρας και είσαι έτοιμη να παραδοθείς στο ατελείωτο μεν, χαλαρωτικό δε, scrolling όταν θυμάσαι ότι την προηγούμενη ημέρα, το αγαπημένο σου ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων σου έστειλε ένα δελεαστικό μήνυμα: 20% έκπτωση στην επόμενη αγορά σας. «Ευκαιρία», σκέφτεσαι και με πρόσχημα τη λιτότητα, αρχίζεις να φορτώνεις το καλάθι σου. Ένα χαριτωμένο φούτερ με κερασάκια για την κόρη σου, ένα μαύρο μπλουζάκι για εσένα (γιατί ποιος δεν χρειάζεται άλλο ένα;) και ένα φορμάκι για το μωρό, το οποίο μεγαλώνει πιο γρήγορα από τον λογαριασμό της πιστωτικής σου κάρτας.
Όταν πια το καλάθι «γεμίσει» με ακόμα περισσότερα προϊόντα, κάνεις κλικ για να ολοκληρώσεις την παραγγελία. Πληρώνεις και αφού λάβεις ευχαριστήριο μήνυμα για την αγορά σου, διαβάζεις το παρακάτω: «Η παραγγελία σου θα αποτελείται από τέσσερα δέματα». Ναι, σωστά: Τέσσερα δέματα, τέσσερα πλαστικά περιτυλίγματα και τέσσερις ξεχωριστές διαδρομές κούριερ. Γιατί τι σημασία έχει ένα μικρό επιπλέον αποτύπωμα άνθρακα όταν εξοικονομείς 20%;
Οι επιπτώσεις του φαινομένου της γρήγορης μόδας στο περιβάλλον είναι πολλές και σοβαρές από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, τη χρήση τεράστιας ποσότητας νερού και ενέργειας, μέχρι τον τεράστιο όγκο αποβλήτων που ρυπαίνουν αέρα, έδαφος και νερό επιδρώντας αρνητικά στο οικοσύστημα.
Τι συμβαίνει όμως με τις συσκευασίες;
Εταιρίες ρουχισμού εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν κάθε χρόνο περίπου 180 δισ. σακούλες συσκευασίες για την αποστολή των προϊόντων τους, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πλανήτη με επιπλέον πλαστικά απόβλητα. Μπορεί οι συσκευασίες να προστατεύουν τα ρούχα κατά τη μεταφορά τους, ωστόσο συχνά δεν ανακυκλώνονται σωστά, ή καθόλου. Καταλήγουν, επομένως, σε χώρους υγειονομικής ταφής ως κοινά απορρίμματα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται δεκάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες για τη φύση και τον άνθρωπο.
Η μετάβαση σε βιώσιμα υλικά και πρακτικές, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες πλέον που κάνουν στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες: Από φυτικά υλικά, μέχρι επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις, επιχειρήσεις -και καταναλωτές- επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο παραδίδονται τα προϊόντα.
Η ελληνική Pack Better
Ανάμεσα σε αυτές και η εταιρία Pack Better, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, μέσα από την παραγωγή μια σειράς αναλώσιμων προϊόντων συσκευασίας που συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος. Με το μεράκι της Βιβής Αλεξανδροπούλου και της Μαίρης Παπαγεωργίου δόθηκε πνοή στην Pack Better, η οποία με τις καινοτόμες ιδέες της κέρδισε αμέσως σημαντικές εταιρίες όπως Dirty Laundry, La Chaine, Madame Shoushou, Nadia Rapti, Sante Shoes.
Σκοπός της είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες της μόδας να εξελιχθούν με «πράσινες» πρακτικές, χρησιμοποιώντας βιώσιμη συσκευασία και ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς να θυσιάζεται το design και η ποιότητα. Πώς γίνεται αυτό εφικτό; Έπειτα από ενδελεχή έρευνα η ομάδα κατέληξε στις πιο πρωτοποριακές προτάσεις, χάρη στις οποίες όχι μόνο δημιουργήθηκαν συσκευασίες βιοδιασπώμενες και ανακυκλώσιμες, αλλά και καλαίσθητες, κομψές και μίνιμαλ. Ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρίας περιλαμβάνονται οι:
Τσάντα αποστολής Paptic, από καινοτόμο υλικό από φλοιούς δέντρων και ανανεώσιμες ίνες ξύλου.
Βιοδιασπώμενη σακούλα αποστολής από υλικό αρνητικό σε άνθρακα και εν μέρει κατασκευασμένη από άμυλο καλαμποκιού.
Αυτοκόλλητα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί και φιλική προς το περιβάλλον κόλλα.
-Οι πλήρως βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες σακούλες αποστολής Compostable Courier Bag: Κομψή, με ματ μαύρο φινίρισμα, ανθεκτική και αδιάβροχη, με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα, η σακούλα είναι κατασκευασμένη από φυσικό άμυλο φυτών χωρίς τοξικές ουσίες. Συνοδεύεται, μάλιστα, από την πιστοποίηση OK-Compost Industrial και μπορεί να διασπαστεί σε περίπου 180 ημέρες -να υπενθυμίσουμε ότι μία πλαστική σακούλα παραμένει στη φύση έως και 20 χρόνια.
–Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αποστολής Paptic®: Δεν είναι χαρτί, δεν είναι πλαστικό, δεν είναι ύφασμα, αλλά ένα καινοτόμο υλικό από φλοιούς δέντρων και ανανεώσιμες ίνες ξύλου από δάση αειφόρου διαχείρισης που συνθέτει μία ελαφριά, μαλακή και αθόρυβη συσκευασία.
-Οι βιοδιασπώμενες σακούλες αποστολής κατασκευασμένες με την τεχνολογία d2w®, Biodegradable Courier Bag: Η τεχνολογία επιτρέπει τη μετατροπή του υλικού σε διαφορετική μοριακή δομή. Έτσι, εάν καταλήξει σε γενικά απόβλητα ή, ακόμη χειρότερα, αν απορριφθεί στο περιβάλλον, θα υποβαθμιστεί και θα βιοδιασπαστεί. Είναι ελαφριά, οικονομική και ανθεκτική, με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις πλαστικές σακούλες.
-Οι σακούλες αποστολής Recycled PE Courier Bag κατασκευασμένες από 80% ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο (PE) της γερμανικής εταιρίας Blue Angel: Με λίγα λόγια εδώ γίνεται πραγματικότητα το «τα σκουπίδια κάποιων, θησαυρός για άλλους», αφού οι σακούλες δημιουργούνται από 100% ανακυκλωμένο LDPE και 80% από απορρίμματα.
-Η Recycled Pe Garment Bag από 100% ανακυκλωμένο LDPE και η Biodegradable Garment Bag κατασκευασμένη με την τεχνολογία d2w®. Ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος σχεδιασμένο από την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν και χάρτινα αυτοκόλλητα κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά.
Η Pack Better δεσμεύεται για βιώσιμες και ηθικές εναλλακτικές στη βιομηχανία της μόδας και παράλληλα ενισχύει τις εταιρίες στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την αειφορία τους και να ακολουθήσουν ηθικές πρακτικές. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύει τα οφέλη από την επιλογή παράδοσης δεμάτων σε αυτοματοποιημένο σύστημα, ενώ συνεργάζεται με τη We4all, στηρίζοντας την δράση WE4ALL +1 INITIATIVE, η οποία περιλαμβάνει τη φύτευση ενός δέντρου με την αγορά των προϊόντων της.
www.packbetter.gr