Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

“Μαύρη Δευτέρα” στις αγορές, σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

Εξαιρετικά δύσκολη και η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω δραματικού sell off στις αγορές σε Ευρώπη και Ασία, με τους δείκτες σε ελεύθερη πτώση.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 8% από το άνοιγμα, ενώ οι FTSE στο Λονδίνο και CAC στο Παρίσι υποχωρούν πάνω από 4,2%. Οι ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθούν την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, οι οποίες είχαν ήδη καταγράψει σημαντικές απώλειες. Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημειώνει πτώση 7,68%, ενώ η αγορά της Σαγκάης στην Κίνα υποχωρεί κατά 7,3%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε στις 1.546 μονάδες με πτώση 3,17%, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει πλέον πτώση άνω του 8%, κινούμενος γύρω από τις 1.460 μονάδες. Στην αμερικανική αγορά, τα futures στη Wall Street δείχνουν πτώση πάνω από 4,3%, ενισχύοντας τους φόβους για μια «Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές. Η εμφάνιση τόσο έντονων διακυμάνσεων στις αγορές θυμίζει τις μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος, όπως η ουκρανική κρίση του 2022, και έχει ανησυχήσει τους επενδυτές για την έκταση αυτών των αναταράξεων. Οι μετοχές πλέον αξιολογούνται λιγότερο βάσει των θεμελιωδών τους, καθώς οι εξελίξεις στον τομέα των δασμών έχουν τεράστια επιρροή στην αγορά.

Σε ανάλυσή της η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί λόγω της συνέχισης του εμπορικού πολέμου και των δασμών, γεγονός που προκαλεί ακραία μεταβλητότητα στις αγορές. Η αγορά πλέον επικεντρώνεται στη βραχυπρόθεσμη τεχνική ανάκαμψη.

Την Τρίτη 8 Απριλίου, οι επενδυτές του Χ.Α. περιμένουν την ανακοίνωση του FTSE Russell για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ανεπτυγμένη αγορά, ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Fourlis αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της, με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities για κέρδη προ φόρων 7,8 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Παρά την πτώση 9% από τα υψηλά του Γενικού Δείκτη, συνιστάται η σταδιακή τοποθέτηση σε μετοχές με καλά μερίσματα (όπως ΟΠΑΠ και ΔΑΑ), αναπτυξιακές προοπτικές (όπως ΔΕΗ, ΓΕΚ, Metlen), ή ελκυστικές αποτιμήσεις (όπως Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ). Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση, αναμένεται να ηγηθούν των αντιδράσεων στην πτώση.

Σε χαμηλό 16 μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατακρημνίστηκαν σε χαμηλό 16 μηνών σήμερα Δευτέρα (7/4) στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα ύφεσης ύστερα από τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε καμία ένδειξη υπαναχώρησης από τα δασμολογικά του σχέδια παρά τα κινεζικά αντίποινα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία της COVID-19. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 7,86%, αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα. Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.

Sell off σε Nikkei και ασιατικά χρηματιστήρια

Νωρίτερα, σε πανικό βρέθηκαν οι ασιατικές αγορές, με μαζικό sell off να σαρώνει τα χρηματιστήρια υπό τον φόβο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Οι επιπτώσεις της νέας αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, μετά την αλληλουχία δασμών και αντεκδικήσεων, έχουν σπείρει αβεβαιότητα, προκαλώντας στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε κατά 11,89%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο CSI 300 υποχώρησε 6,39% και ο δείκτης της Σαγκάης έχασε 7,30%, καθώς η αντίδραση του Πεκίνου στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα.

Ο επικεφαλής επενδύσεων Qi Wang της UOB Kay Hian δήλωσε πως η αγορά κινείται πλέον από τις πολιτικές εξελίξεις, αναμένοντας τόσο την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την επόμενη κίνηση των ΗΠΑ. Παράλληλα, δεν περνούν απαρατήρητες και οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στον Λευκό Οίκο, με τη δημοτικότητα Τραμπ να δέχεται πλήγμα. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 6,82%, καταγράφοντας χαμηλό 18 μηνών, ενώ ο ευρύτερος Topix κατέρρευσε 7,16%. Μάλιστα, η διαπραγμάτευση σε ιαπωνικά futures ανεστάλη προσωρινά, λόγω ενεργοποίησης μηχανισμού διακοπής, καθώς οι τιμές έπεσαν απότομα.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi έχασε 5,22% και ο Kosdaq 4,84%, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 4,04%, περνώντας και επισήμως σε «διόρθωση», με συνολική πτώση 11% από τα υψηλά Φεβρουαρίου. Στην Ινδία, ο δείκτης Nifty 50 έπεσε 4,05% και ο Sensex κατά 3,79%.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το σήμα από την αγορά ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με τα συμβόλαια WTI να σημειώνουν πτώση άνω του 3% στα 59,74 δολάρια -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Παρά την έντονη μεταβλητότητα, οι αξιωματούχοι του Τραμπ δηλώνουν αμετακίνητοι στους δασμούς, αδιαφορώντας για τις αγορές.

Η κλιμάκωση των εντάσεων, ο αντίκτυπος στις τιμές καταναλωτή και η απότομη πτώση των δεικτών εντείνουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, σε ένα περιβάλλον ήδη ευάλωτο από γεωπολιτικές αναταράξεις και σφιχτή νομισματική πολιτική.

By