Με τις πιο δυνατές εικόνες που συνέθεσαν τη μαγευτική διαδρομή όλων των υποψηφίων βουλευτών ξεκίνησε η γιορτή των νέων και των εθελοντών του Ποταμιού στον Φωκιανό
Απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, εκατοντάδες φίλοι έδωσαν το παρόν στο τελευταίο ραντεβού πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε και πάλι το μικρόφωνο στον κόσμο και έθεσε το καίριο δίλημμα. Είπε συγκεκριμένα:
Σταύρος Θεοδωράκης για Χρυσή Αυγή: Δεν χτυπάς ένα σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία
«Πριν έρθω εδώ έβλεπα τα τελευταία δελτία ειδήσεων, τα τελευταία της επίσημης προεκλογικής περιόδου κι έβλεπα και τα τελευταία γκάλοπ, τα οποία είναι διχασμένα ως προς το ποιο είναι το τρίτο κόμμα.
Είναι σχεδόν μισά – μισά: κάποιοι επιμένουν ότι τρίτο κόμμα θα είναι το Ποτάμι, κάποιοι ότι θα είναι η ΧΑ. Και το ίδιο μου λένε και οι δημοσκόποι. Το είπα αυθόρμητα από την πρώτη μέρα, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή που είπαν κάποιοι ότι φουσκώνει η Χ.Α., είπα ότι ίσως μεγαλύτερη σημασία από τον μεγάλο τελικό της Κυριακής έχει ο μικρός τελικός. Έχει δηλαδή ποια δύναμη σε μια ευρωπαϊκή χώρα, στις ευρωεκλογές, θα είναι 3η δύναμη. Και πιστεύω θα είναι ένα καλό μήνυμα για τη χώρα, για τον αγώνα που κάνει για μια δίκαιη Ευρώπη. Χαίρομαι που άνθρωποι από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα- γιατί άκουσα και κάποιους φίλους από άλλα κόμματα- τόλμησαν και είπαν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί το Ποτάμι και να είναι αυτό η τρίτη δύναμη αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα. Είπα από την πρώτη στιγμή και κάτι άλλο. Πήγα δύο φορές- δεν πρόλαβα να πάω παραπάνω, μετά την Κυριακή, στις συνοικίες που η Χ.Α. είναι 20%. Και συνάντησα κάποιους ανθρώπους που δεν δυσκολεύτηκαν -κάποιοι από αυτούς -να μου πουν ότι ψήφισαν Χ.Α. Η δικαιολογία είναι πάντα η ίδια – και λέω για δικαιολογία, όπως φαντάζεστε δεν θα έκανα συζήτηση με κάποιον που θα ήταν στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης, όπως και δεν θα έκανε κουβέντα μαζί μου αυτός. Ήταν δύο άνθρωποι καθημερινοί τύποι, της πόλης μας. Η δικαιολογία είναι πάντα η ίδια: ότι δεν είμαστε με τη Χ.Α, δεν την γουστάρουμε τη Χ.Α. αλλά πολύ περισσότερο δεν γουστάρουμε το σύστημα που πολεμάει τη Χ.Α. Και θεωρούσαν αυτοί οι φίλοι ότι ψηφίζοντας τη Χ.Α. θα καταφέρουν ένα χτύπημα στο σύστημα που έκλεψε τη χώρα, στο σύστημα που κοιτάει μόνο την πάρτη του, που δεν βοηθάει τον κόσμο κλπ.
Τους εξήγησα βέβαια το πολύ προφανές, ότι δεν χτυπάς ένα σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία, ένα χειρότερο σύστημα. Η κουβέντα είναι μεγάλη, μπορεί πιθανόν να κέρδισα αυτές τις 2 ψήφους, τους δύο ανθρώπους, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και δεν οφείλεται κυρίως σε εσάς, οφείλεται κυρίως στα media και τους πολιτικούς. Πιστεύω η αντιπαράθεση με τη Χ.Α.- και προσπάθησα να το κάνω και σαν δημοσιογράφος, που έκανα την πρώτη εκπομπή για τη Χ.Α., πολύ πριν απασχοληθεί η κοινή γνώμη ,όλα αυτά τα πλάνα που βλέπετε με τη Χ.Α., με τα ρόπαλα, με τις ασπίδες, είναι των Πρωταγωνιστών, είναι από τις παλιές εκπομπές που έκανα για τα επεισόδια στην Αθήνα- δεν θα πρέπει να γίνεται με όρους μόνο εχθρότητας, πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα πάνω στα κακά της επιχειρήματα. Δεν φτάνει να συζητάς για την ταυτότητα του άλλου, πρέπει να συζητάς και για τα επιχειρήματά του».
Σταύρος Θεοδωράκης για την παιδεία: Πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
«Πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων για δύο λόγους. Από ποιους όμως; Από αυτά που λέμε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα γιατί τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου είναι ουσιαστικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Πρέπει να επιτραπούν πρώτον γιατί έχουμε 25.000 φοιτητές στο εξωτερικό, είναι ασύλληπτο το νούμερο. Είμαστε η χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, με τον περισσότερο φοιτητικό πληθυσμό στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες οικογένειες υποφέρουν. Το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια στα Τίρανα έχει φοιτητές απ’ τα Γιάννενα. Έχει φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη απ’ τη Θράκη και τη Μακεδονία. Το δεύτερο είναι ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έδιναν την δυνατότητα στην χώρα να βγάλει πολλά λεφτά απ’ αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν απ’ τον αραβικό κόσμο και από τις χώρες της βορείου Αφρικής. Δίνουν τεράστια ποσά αυτές οι χώρες για να έρθουν εδώ να σπουδάσουν γιατί έχουμε ανώτατες σχολές. Υπήρχε μία έρευνα πριν χρόνια που έλεγε ότι είναι 30.000 άνθρωποι που θέλουν να σπουδάσουν εδώ κι εμείς δεν τους δίναμε αυτή την ευκαιρία. Η παιδεία δεν σώζεται απλώς και μόνο αυξάνοντας τα χρήματα, η παιδεία σώζεται εάν υπάρχουν κάποιοι που έχουν ρεαλιστικές προτάσεις, σύγχρονες, προοδευτικές, που ακουμπάνε στην πραγματικότητα την ευρωπαϊκή. Και δεν είναι προσκολλημένοι είτε σε δεξιούς λαϊκισμούς, είτε σε αριστερούς λαϊκισμούς».
Μεταξύ άλλων είπε:
Eίμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού
”Γενικά, είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με το νερό. Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει και δεν έχουμε πεισθεί γιατί με το να προχωρήσουμε σ’ ένα άλλο μονοπώλιο από το κρατικό μονοπώλιο, θα έχουμε καλύτερο και φθηνότερο νερό. Στην προκειμένη περίπτωση είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού”.
H Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φορολόγησης των κολοσσών
«Θέσαμε τον φόρο των πολυεθνικών κολοσσών, ένα κορυφαίο ζήτημα που η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει. Αυτή τη στιγμή οι μεγάλοι κολοσσοί του κόσμου που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, σ’ όλες τις χώρες, δεν φορολογούνται στην Ευρώπη. Φεύγουν τα λεφτά και πηγαίνουν στους ωκεανούς. Αυτό η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με το ΦΠΑ της κομμώτριας. Πρέπει να συγκρουστεί με κάποια πανεθνικά συμφέροντα και πρέπει να βρει λύσεις. Το ένα ζήτημα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να μπει σε μια λειτουργία. Δηλαδή να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα. Το εμπόριο με την Κίνα , να αντιμετωπίσει την επέκταση της Ινδίας και των προϊόντων που φτάνουν στα σπίτια».
Το παιχνίδι των εξοπλισμών έγινε εις βάρος του ελληνικού λαού
«Δεν γίνεται η Ελλάδα να είναι η καλύτερη εξοπλισμένη χώρα στο ΝΑΤΟ. Εδώ κρύβονται μίζες και πολιτικό χρήμα. Υπήρχε το παράδοξο ότι πρώτα έρχονταν οι μίζες και μετά οι εξοπλισμοί. Μερικά όπλα δεν έχουν έρθει ακόμα. Το παιχνίδι των εξοπλισμών έγινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Εμείς θεωρούμε ότι οι πολιτικές δαπάνες πρέπει να πέσουν σε επίπεδα Ευρώπης».
Δεν πιστεύουμε στα γκέτο
«Οι υποψήφιοι του Ποταμιού που είναι στην Αθήνα- επειδή ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα θέλουν- θα ψηφίσουν στον Άγιο Παντελεήμονα. Εμείς δεν πιστεύουμε στα γκέτο, δεν πιστεύουμε στις περιοχές τις στιγματισμένες και οι υποψήφιοί μας χωρίς κάμερες, χωρίς φωτογράφους θα πάνε ο καθένας στο εκλογικό τμήμα που θα αποφασίσει και θα ψηφίσει στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Κολωνό, στα Σεπόλια. Δεν πιστεύουμε στα άβατα».
Τσίπρας και Σαμαράς δεν λένε συγκεκριμένα πράγματα
«Ήθελα να κάνουμε ένα παιχνίδι – θέλαμε να σας δείξουμε τα διαφημιστικά μηνύματα των κομμάτων αλλάζοντας τις υπογραφές… Ίδια είναι. Βγαίνει ένα κόμμα και λέει “ανάπτυξη, αλληλεγγύη…” και μόνο όταν έρθει η υπογραφή μπορείς να καταλάβεις ότι είναι αυτό το κόμμα και δεν είναι κάποιο άλλο. Θέλω να πω ότι οι ωραίες λέξεις δεν λένε τίποτα, όλοι υπέρ τη ανάπτυξης είμαστε, υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ της δημοκρατίας. Η ελευθερία να δεις τι ωραίο πράγμα που είναι… Αλλά είναι αρκετές αυτές οι λέξεις για να κυβερνήσεις σήμερα την Ελλάδα; Έχουμε λοιπό δύο κυβερνητικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας στις ευρωεκλογές και λένε τις γενικόλογες τοποθετήσει που θα έγραφαν οι έφηβοι για να πάνε στη Βουλή των εφήβων. Αυτά γράφουν στα προγράμματά τους. Αυτά που λένε τα παιδιά στη Βουλή των εφήβων: ελευθερία, δημοκρατία, ωραίος κόσμος – αυτά μας λέει ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Σαμαράς δεν μας λένε συγκεκριμένα πράγματα».