Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Ψίθυροι για ΟΤΕ, Alpha Bank και Αστέρα

Ποιος είναι ο κορυφαίος κανόνας των hedge funds

ote                                                                                                                                                                                                          Του Αντώνη Τάντουλου

Ο κορυφαίος κανόνας των hedge funds

Πολλά ακούγονται και ακόμα περισσότερα ψιθυρίζονται στην χρηματιστηριακή πιάτσα της Αθήνας αναφορικά με τα γνωστά-άγνωστα hedge funds και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην εικόνα των Ελληνικών μετοχών. Προφανώς οι επαγγελματίες των αγορών έχουν βρει στην χώρα μας μια ακόμη εξαιρετική ευκαιρία για παιχνίδι την οποία και αξιοποιούν και μάλιστα εκ του ασφαλούς.

Υπό την έννοια πως οι εμπλεκόμενοι με τις συναλλαγές είναι λίγοι και σχετικά ισχυροί τηρούμενων των αναλογιών, υπάρχει ωστόσο και ένα «αλλά»…

Ότι δηλαδή ένας εκ των βασικών κανόνων των hedge funds παγκοσμίως είναι αυτός που λέει πως «κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα» και αυτό που σημαίνει δεν χρειάζεται μάλλον περατέρω ανάλυση.

O OTE αγοράζει ΟΤΕ

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο ΟΤΕ αγόρασε προχθές 87 χιλ. μετοχές του από το ταμπλό του χρηματιστηρίου δαπανώντας 776 χιλ. ευρώ, ποσό που για τα δεδομένα του ομίλου μπορεί να μην είναι μεγάλο, δημιούργησε πάντως μια κάποια αίσθηση στην αγορά.

Διότι μπορεί ο ΟΤΕ απλά να υλοποιεί επαναγορά μετοχών προκειμένου να δώσει κάποιας μορφής μπόνους στους εργαζομένους, όμως υπάρχει και το σενάριο που θέλει την Deutsche Telecom να έχει προγραμματίσει την έξοδο από το ΧΑ σε ένα βάθος χρόνου.

Ενδεχομένως λοιπόν τώρα που οι τιμές ανεβαίνουν ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ να φέρει πιο κοντά τα σχέδια του προκειμένου να μην του κοστίσει ο κούκος αηδόνι στην περίπτωση που προβεί σε δημόσια πρόταση.

Σημειώνεται πως η απόφαση του ΟΤΕ για επαναγορά μετοχών έχει ως ανώτατο όριο τιμής τα 13 ευρώ.

Μεγάλος δανεισμός στην Alpha Bank

Κάποιοι εδώ και μερικές μέρες δανείζονται μανιωδώς μετοχές της Alpha Bank και όταν συμβαίνει αυτό η πρώτη σκέψη της αγοράς είναι πως έρχεται πτώση ή έστω διορθωτική κίνηση στις μετοχές.

Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη που βασίζεται στο γεγονός ότι αν ένας ή περισσότεροι επενδυτές τοποθετούνται long στα προθεσμιακά συμβόλαια της τράπεζας και με άλλα λόγια ποντάρουν σε άνοδο, τότε οι market makers του Χρηματιστηρίου Παραγώγων σορτάρουν την μετοχή προκειμένου να αντισταθμίζουν τις θέσεις που έχουν πουλήσει. Πολύπλοκο το σκεπτικό αλλά στα χρηματιστήρια τα πάντα έχουν δυο όψεις.

Αστέρας VS Μεγάλη Βρετάνια: Σημειώσατε 2

Βαδίζουμε ολοταχώς προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του Αστέρα και έχει μάλλον ένα ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια συγκρίσιμα μεγέθη που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν το κορυφαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα της χώρας θα πουληθεί φτηνά ή ακριβά.

Αυτή την στιγμή το χρηματιστήριο αποτιμά τον Αστέρα στα 260 εκατ. ευρώ ενώ την Λάμψα που κατέχει το Μεγάλη Βρετανία στα 405 εκατ. ευρώ. Και οι δυο μετοχές μάλιστα συνοδεύονται από κοινά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικέ όπως η μικρή διασπορά.

Μένει να δούμε αν οι προσφορές για τον Αστέρα θα προσεγγίζουν την κεφαλαιοποίησή του, που θεωρείται μάλλον χαμηλή, δεδομένου πως μπορεί το Μεγάλη Βρετανία να είναι επίσης κορυφαίο asset, είναι όμως κατά πολύ μικρότερο σε μέγεθος ώστε να ξεπερνά την «Βουλιαγμένη» κατά 150 εκατ. ευρώ σε αξία.

By