Στη χώρα μας περί το 80% των βοοειδών είναι εισαγόμενα
Ο εντοπισμός των δύο νεκρών βοοειδών στη Φθιώτιδα, ανακάλεσε μνήμες από το διατροφικό σκάνδαλο των«τρελών αγελάδων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα δύο ζώα, ηλικίας έξι ετών, απεβίωσαν από παθολογικά αίτια, το ένα λόγω δυστοκίας και το άλλο λόγω σηψαιμίας. «To αγρόκτημα εκτρέφει 240 βοοειδή, εκ των οποίων 89 έχουν εισαχθεί από την Ολλανδία», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος. Πριν από είκοσι μέρες παρόμοιο κρούσμα σημειώθηκε και στη Γερμανία, ενώ στη χώρα μας περί το 80% των βοοειδών είναι εισαγόμενα. Από το 1997 εφαρμόζεται στην Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων των βοοειδών ηλικίας άνω των 72 μηνών σε όλα τα σφαγεία, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ ετησίως, που καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια.
Έπειτα από τα θετικά στη νόσο αποτελέσματα της δεύτερου επιπέδου εργαστηριακής ανάλυσης στο Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στη Λάρισα, τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης. Οι αρμόδιοι επιθεώρησαν την υπό επιτήρηση μονάδα, ενημέρωσαν τον κτηνοτρόφο, διερεύνησαν την ύπαρξη απογόνων των επιμολυσμένων ζώων και εντόπισαν ένα βοοειδές, το οποίο δεσμεύθηκε. Για την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης εστάλησαν για λεπτομερέστερη εργαστηριακή ανάλυση τα δείγματα στο Λονδίνο, ενώ στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει και οι ζωοτροφές με τις οποίες ταΐζονταν τα ζώα. Για τον καλύτερο συντονισμό οι εκπρόσωποι του υπουργείου έχουν επικοινωνήσει με τους εταίρους τους στην Ολλανδία, χώρα καταγωγής των μολυσμένων ζώων, και θα γνωστοποιήσουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι αρμόδιοι είναι εφησυχαστικοί. Ωστόσο, το ερώτημα γιατί το πρόβλημα εντοπίστηκε μετά τον θάνατο των ζώων, παραμένει αναπάντητο.