Κάθε ημέρα και από μία δήλωση Γερμανών πολιτικών για την ελληνική υπόθεση, η οποία αναδεικνύεται σε όλο κι μεγαλύτερο θέμα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.
Όσο η αντιπολίτευση και ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουν να πιέζουν την Άνγκελα Μέρκελ να αποκαλύψει το κόστος και τη μορφή μίας νέας στήριξης για την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει πως δεν συζητά νέο κούρεμα και ότι ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει το 2014 θα είναι μικρό.
Το κλίμα αυτό που διαμορφώνεται στη Γερμανία ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση από το εσωτερικό της χώρας ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε «γενναιόδωρες» αποφάσεις.Ήδη η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild διεξάγει «εκστρατεία», καλώντας τα κόμματα να δεσμευθούν ότι «δεν θα δοθούν άλλα λεφτά στην Ελλάδα».
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας των γερμανικών εκλογών και τις συνέπειες τους για την Ελλάδα εξετάζουν οι Financial Times. Η κ.Μέρκελ είτε θα καταφέρει να σχηματίσει με οριακή πλειοψηφία κυβέρνηση μαζί με το σημερινό εταίρο της το FDP και άρα θα είναι πιο εύκολο να γίνει όμηρος ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων, είτε θα προχωρήσει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, κάτι που επιθυμεί το 51% των ψηφοφόρων, αλλά δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αλλαγή πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση μάλιστα α πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι στην Άνω Βουλή όπου εκπροσωπούνται τα κρατίδια της Γερμανικής Ομοσπονδίας διαθέτουν την πλειοψηφία μαζί με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, τους Πράσινους.
Η σημερινή καγκελάριος είναι εξαιρετικά δημοφιλής, με ποσοστό δημοτικότητας σταθερά πάνω από 60% και η κυριαρχία της στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν αμφισβητείται εύκολα. Οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πολύ μικρές. Η εκτίμηση όμως πως εάν επανεκλεγεί θα είναι πιο ελεύθερη να αλλάξει πολιτική έναντι της Ευρωζώνης και της Ελλάδας μπορεί να πέσει έξω.
Άλλωστε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν και μεγάλες πολιτικές διαφορές όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Όπως το έθεσε κορυφαίο στέλεχος του SPD «και οι δύο θέλουμε να σταθεροποιηθεί το ευρώ και η ευρωζώνη, αλλά το SPD είναι λίγο πιο ειλικρινές για το τι θα στοιχίσει αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε εκ νέου την Κυριακή ότι μια μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «ντόμινο αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή, κάτι που επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ (ο οποίος επίσης έχει ταχθεί δημοσίως κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους) να προκαλεί διαρκώς τη γερμανική κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στους Γερμανούς φορολογούμενους».
Πρόωρη κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φερόμενος ως πιθανός διάδοχος του κ.Σόιμπλε, Γέοργκ Άσμουσεν, ο οποίος θεωρεί σημαντικό το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2016. «Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι και να συζητήσουμε πως θα καλυφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε. Αντίθετα αναπόφευκτη χαρακτήρισε μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιόργκ Ρόχολ.