Συρρίκνωση του «δικομματικού καρτέλ» και «βαθειά αλλαγή των παγιωμένων δομών» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι πολιτικές των Μνημονίων μετά το 2010 οδήγησαν στην πολιτική έκρηξη των εκλογών του 2012, με την πρωτοφανή εκλογική συρρίκνωση του δικομματικού καρτέλ που είχε εδραιωθεί στη χώρα από τη δεκαετία του ’80» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας πλατφόρμα 11 σημείων για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
«Η εκλογική – πολιτική ανατροπή των εκλογών του 2012 ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί με μια μεγάλη και βαθειά αλλαγή των παγιωμένων δομών του πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή δεν μπορεί να παραμείνει μόνον εκλογική. Χρειάζεται να επεκταθεί σε ολόκληρο το θεσμικό πολιτικό εποικοδόμημα, επιβάλλοντας σαρωτικές δημοκρατικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος» τονίζει η Κουμουνδούρου, θέτοντας στο νέο της πλαίσιο τις εξής βασικές αρχές:
– υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
– ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, με εισαγωγή της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των κρατικών πολιτικών σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.
– επαναφορά της «πολιτικής στο πηδάλιο».
– τερματισμό της εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την εξωθεσμική οικονομική εξουσία.
11 βασικές προτάσεις για την Αλλαγή του πολιτικού συστήματος
1) Εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών: της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Προτείνεται το δικαίωμα υποβολής νόμων να ανήκει και στο λαό, μέσω πρότασης αναλυτικά διατυπωμένης που θα φέρει τις υπογραφές 60.000 πολιτών
2) Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται μια μεγάλη αναμόρφωση του Κανονισμού της Βουλής,
3) Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και η δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες αδιαμεσολάβητα.
4)Καθιερώνεται ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση) η Απλή αναλογική.
5) Καθιερώνεται ανώτατο όριο συνολικής βουλευτικής θητείας (το πολύ έως 12 έτη), η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας
6) Περιστέλλεται δραστικά το ακαταδίωκτο του βουλευτή (βουλευτική ασυλία) και συνδέεται ρητώς και κατηγορηματικώς με ό,τι αφορά την άσκηση του ελεγκτικού και νομοθετικού του έργου καθώς και την έκφραση γνώμης και μόνον.
7) Γίνεται ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και την διαφύλαξή τους ως θεσμών της κοινωνίας και όχι ως γραφειοκρατιών με ίδια συμφέροντα.
8) Γίνεται ριζική αλλαγή της διοικητικής αρχιτεκτονικής με τα τρία επίπεδα Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι να έχουν σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.
9) Εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.
10) Ιδρύεται Αρχή Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών.
11)Δημιουργείται ένα σύγχρονο και δημοκρατικό τοπίο για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.