Ο Γιοάχιμ Γκάουκ επισκεπτόμενος τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων της ναζιστικής θηριωδίας
«Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων «συγγνώμη»».
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, απευθύνθηκε στις οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 3ης Οκτωβρίου του 1943, στους Λιγκιάδες, αφού προηγουμένως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Κατά την ομιλία του, ο γερμανός Πρόεδρος εμφανίστηκε συγκλονισμένος για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία».
«Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχτηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους. Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες.
Επίσκεψη του γερμανού Προέδρου στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων
Ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, υποκλίθηκε ο γερμανός Πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων.«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν, να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη» τόνισε ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενους σε όλους τους παρευρισκόμενους στην Συναγωγή και πρόσθεσε:
«Με υποδέχεστε σε τόπο που ξυπνά μνήμες πόνου. Αυτό το γεγονός, ότι με υποδέχεστε με την καλοσύνη που βλέπω στα πρόσωπά σας, είναι ένα θαυμάσιο δώρο».
Ο γερμανός Πρόεδρος, έστειλε το μήνυμα ότι όπου υπάρχει έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, ξενοφοβία, εθνικισμό και ρατσισμό, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε.
Ο κ. Γκάουκ συνομίλησε με δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες επέζησαν από το “Αουσβιτς. «Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί, να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτοί που θα έρθουν. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος» είπε η κ. Στέλλα Κόεν στον Γερμανό Πρόεδρο. Ο κ. Γκάουκ, τις αγκάλιασε και τις διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια κάτι που υπογράμμισε και λίγο νωρίτερα στην ομιλία του.