Η Αρχή ζητά να θεσπιστεί, άμεσα, ειδική διάταξη που θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους
Τον κίνδυνο να μείνουν απροστάτευτες οι πιο ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών,όπως τα θύματα ρατσιστικής βίας, θύματα εμπορίας ανθρώπων, ειδικές κατηγορίες ανηλίκων και οι ασθενείς, καθώς και όσοι ήδη είχαν λάβει ειδική άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Όπως επισημαίνεται, ο κίνδυνος είναι άμεσος καθώς ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, προβλέπει μεν την χορήγηση αυτής της ειδικής άδειας, η ρύθμιση όμως που θα υλοποιεί αυτήν την πρόβλεψη δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, ο Συνήγορος θεωρεί ότι πρέπει, τουλάχιστον, να παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους έως ότου κατατεθεί συνολική νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, η Αρχή ζητά να θεσπιστεί, άμεσα, ειδική διάταξη που θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους.