Παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα
Παρατείνεται για δύο χρόνια η λήξη του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που ερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με βάση στοιχεία που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το εξωτερικό.
Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των ελέγχων. Αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή. Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποθέσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ κ.α.
Νωρίτερα, σήμερα αίσθηση προκάλεσε εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, που μετέφερε αιφνιδιαστικά τους καυτούς φακέλους ηχηρών υποθέσεων στην αρμοδιότητα των εφοριών.
Το έγγραφο που κατήγγειλε η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη ΑΣΚΙ των εφοριακών προκάλεσε ερωτηματικά για τον κίνδυνο να μπουν στο χρονοντούλαπο εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ και οι λίστες Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου και εμβασμάτων προς το εξωτερικό, κάτι που διέψευσε πάντως σήμερα το ΣΔΟΕ.
Το ΣΔΟΕ με ανακοίνωση του την Τετάρτη υποστηρίζει ότι: «Οι έλεγχοι που διατάσσονται από τις Εισαγγελικές Αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που έχει λάβει την παραγγελία. Η λίστα Λαγκάρντ ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το έγγραφο του ΣΔΟΕ αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.»
Το έγγραφο του ΣΔΟΕ,αναφέρει ότι υποθέσεις που χειρίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31/12/2013 πρέπει να μεταφερθούν τάχιστα στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια (βάσει του νόμου 4141/2013).
Όπως κατήγγειλε η ΑΣΚΙ εφοριακών αυτό αποδυναμώνει τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου, καθώς οι ελεγκτές των ΔΟΥ δεν διαθέτουν το θεσμικό οπλοστάσιο και τις εξουσίες για να διεξάγουν έρευνες όπως το ΣΔΟΕ με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ., ενώ δεν επαρκεί έτσι κι αλλιώς το προσωπικό των εφοριών ούτε για τον έλεγχο φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκε ότι πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν της φοροδιαφυγής.