Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Ο νέος δημοσιονομικός «κορσές» της Ε.Ε

Οι νέοι αυστηροί κανόνες προβλέπουν ότι τα κράτη θα πρέπει να παρουσιάζουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο πλεόνασμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεφύγουν εκ νέου το έλλειμμα και το χρέος

european800_151113

Ένα πολύ στενό δημοσιονομικό κοστούμι έχει ετοιμάσει η Κομισιόν εδώ και καιρό για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι νέοι κανόνες τους οποίους είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βάζουν υπό στενή επιτήρηση τους κρατικούς προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών.

Οι νέοι αυστηροί κανόνες προβλέπουν ότι τα κράτη θα πρέπει να παρουσιάζουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο πλεόνασμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεφύγουν εκ νέου το έλλειμμα και το χρέος. Και μάλιστα για να επιτευχθεί αυτό θα έχει υπο στενή παρακολούθηση τόσο την κατάρτιση, όσο και την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε κάθε χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν επιβάλει αυστηρή λιτότητα σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Όπως προβλέπεται μάλιστα εάν αυτή δεν εφαρμοστεί, του «παραβάτες» θα τους περιμένουν αυστηρές ποινές, προκειμένου να επιστρέψουν στην δημοσιονομική ομαλότητα, όπως αυτή ορίζεται από την Κομισιόν.

Σύμφωνα λοιπόν με την οδηγία 85 η οποία αποτελεί μέρος της δέσμης Κανονισμών και Οδηγιών που είναι γνωστή ως Six-Pack ενισχύουν την προληπτική παρακολούθηση, την άμεση παρέμβαση και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.

Τα τρία βασικά εργαλεία που θέτει η Ε.Ε ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είναι:

  • Η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πλεονασματική ή ισοσκελισμένη. Το διαρθρωτικό (προσαρμοσμένο ανάλογα με την ύφεση ή την ανάπτυξη) έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ ή το 1% του ΑΕΠ, αν η χώρα έχει χρέος κάτω από 60% του ΑΕΠ της.
  • Στην περίπτωση αποκλίσεων από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, ενεργοποιείται διορθωτικός μηχανισμός, που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα δημιουργείται αποθεματικό ύψους 1-2% των ετήσιων πιστώσεων, ενώ προβλέπεται πως θα διακρατείται το 10% των πιστώσεων όλων των φορέων έως το πρώτο εξάμηνο ακριβώς για να προληφθούν πιθανές αποκλίσεις.
  • Το δημόσιο χρέος πρέπει να μειώνεται κατά 1/20 κάθε χρόνο, εφόσον ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Η δέσμευση αυτή θα έχει ισχύ μόλις ξεμπερδέψει η Ελλάδα με τα μνημόνια. Τότε θα πρέπει να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα.

Με λίγα λόγια η Κομισιόν φορά ένα στενό κορσέ στις κυβερνήσεις όλων των κρατών. Στόχος να μην ξεφύγουν από την πολιτική αυστηρής λιτότητας που έχει αποφασιστεί ότι θα πρέπει στο εξής να ακολουθούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Το ίδιο θα ισχύει και για τις χώρες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μηχανισμό στήριξης, όπως είναι η Ελλάδα, με την πρόβλεψη μάλιστα ότι ο έλεγχος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων που έχουν λάβει γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και μετά το τέλος των μνημονίων, θα υπάρξει στενή δημοσιονομική επιτήρηση, έλεγχος και παρέμβαση στις αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By