Γράφει ο Κώστας Μπελτεγρής*
Την άνοιξη του 2010 υπήρξε ουσιαστικά η επίσημη παραδοχή της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας.
Ένα αποτέλεσμα που απ’ ότι φαίνεται εκ των υστέρων ήταν αναπόφευκτο και με μαθηματική ακρίβεια προδιαγεγραμμένο.
Η χώρα είχε μπει σε αυτή τη τροχιά πολύ καιρό πριν χωρίς περιθώρια αναστροφής.
Η ανεύρεση και καταγραφή, με νηφάλιο και ρεαλιστικό τρόπο, των πρωταρχικών αιτίων που οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο είναι βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάκαμψη.
Θεμελιώδης αιτία είναι η παθογενή νοοτροπία και κουλτούρα της Ελληνικής Κοινωνίας που διαμορφώθηκε σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Νοοτροπία βασισμένη στην ιδιοτέλεια, στην ανεύρεση της εύκολης λύσης, στην έλλειψη συνεργασίας, στον υπέρμετρο καταναλωτισμό και στην έλλειψη κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης.
Άλλες σημαντικές αιτίες ήταν:
– Η πολύ κακή οικονομική διαχείριση της Ελληνικής Κυβέρνησής την περίοδο (2004-2009),
– Η παγκόσμια οικονομική & χρηματοπιστωτική κρίση και
– Η παντελής έλλειψη πολιτικής ισχύς και οράματος από την Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία.
Οι ευθύνες είναι πολλές, έχουν βαθιές ρίζες και αφορούν την Ελληνική Κοινωνία συνολικά.
Το πολιτικό σύστημα, ως ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί στη μεταπολίτευση πτώχευσε επίσημα στις 6/5/2012.
Ενδεικτικό είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που κυβέρνησαν από 1974 το οποίο δεν έφτασε το 40%, ενώ στο παρελθόν κυμαίνονταν κοντά στο 80%.
Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε την είσοδο στη Βουλή κομμάτων αμφιβόλου ιδεολογικού , πολιτικού περιεχομένου και άλλων στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη πολιτική σύγχυση του τόπου και την επιτακτική ανάγκη για ένα ευρύ & υπεύθυνο Προοδευτικό-Δημοκρατικό- Μεταρρυθμιστικό Κίνημα.
Αυτή λοιπόν η νοσηρή κατάσταση καθρεπτιζότανε και στο πολιτικό σύστημα- προσωπικό του τόπου.
Αυτό το πολιτικό σύστημα τροφοδότησε, γαλούχησε και εν τέλει γιγάντωσε αυτές τις πρακτικές.
Δυστυχώς στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης επικράτησαν κατά κύριο λόγω λαϊκίστικες και ανεύθυνες λογικές.
Υπενθυμίζω μόνο μερικά συνθήματα, όπως:
«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», «Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», «Επανίδρυση του κράτους», «Σεμνά και ταπεινά», «Λεφτά υπάρχουν», «Άλλο μείγμα πολιτικής, Ζαππείου Ι,ΙΙ,ΙΙΙ», «Υπάρχει Plan B», «Είναι εφικτή η κατάργηση του μνημονίου και παράλληλα η παραμονή στο ευρώ και στην Ε.Ε.», και άλλα πολλά εύηχα, για να θυμηθούμε την ιστορία του λαϊκισμού στη Χώρα μας.
Είναι προφανές ότι ο λαϊκισμός μπορεί να διεισδύσει πρόσκαιρα σε κάποια κοινωνικά στρώματα, ή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, οριζόντια.
Όλοι έχουμε τη φυσική ροπή να μας αρέσει η κολακεία και το εύκολο επιχείρημα. Όμως μέχρι ενός σημείου.
Γιατί, έρχεται η στιγμή που η πραγματικότητα διαφέρει από τα «όμορφα τα λόγια τα μεγάλα».
Γι’ αυτό και ενώ ο λαϊκισμός είναι μια μόνιμη τάση στο πολιτικό σύστημα, ο λαϊκιστής έχει ημερομηνία λήξης.
Έτσι, βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε για όλα τα λάθη του παρελθόντος.
Μιλάμε για την κατάρρευση αυτού του σαθρού οικονομικοκοινωνικού συστήματος και μαζί και του πολιτικού συστήματος που το τροφοδότησε.
Επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη, η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου με βασικές αξίες, την αλληλεγγύη, την διαφάνεια και τον πατριωτισμό.
Μια σύγχρονη κοινωνία στηριγμένη σε νέες αρχές όπως η συνεργασία, η ομοψυχία, η αξιοσύνη , η ισονομία. Νέα κοινωνικά πρότυπα πιο στέρεα , πιο βαθιά και πιο ουσιώδη.
Απαιτείται η εκ βάθρων αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας του σύγχρονου Έλληνα.
Όλα αυτά όμως γίνονται πράξη, στις δημοκρατικές κοινωνίες, μόνο μέσα από πολιτικές κινήσεις και κοινωνικές συλλογικότητες.
Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η Ελληνική κοινωνία έχει μέγιστη ανάγκη, όσο ποτέ στο παρελθόν, ένα ευρύ, υπεύθυνο και αξιόπιστο Προοδευτικό-Δημοκρατικό Κίνημα.
Ένα κίνημα που θα δώσει μια νέα ελπίδα και προοπτική για την Πατρίδα μας.
Ο Στόχος είναι η δημιουργία ενός οραματικού κινήματος που θα διαμορφώσει τη Σύγχρονη Ελλάδα, μετά την κρίση, απαλλαγμένη από το τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ένα κίνημα που θα ξεπερνάει τις παλιές διαχωριστικές γραμμές αριστερά η δεξιά με τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος αλλά θα θέτει τις νέες διαχωριστικές γραμμές:
-> πρόοδος ή συντήρηση
-> υπευθυνότητα ή λαϊκισμός
-> αλληλεγγύη ή ιδιοτέλεια
-> ομαδικότητα ή ατομικισμός
-> συνεργασία & συναίνεση ή στείρα άρνηση
-> σύνθεση ή άγονη αντιπαράθεση
Αυτή τη στιγμή ο χώρος αυτός δεν είναι συγκροτημένος με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ-διασπασμένος και ασύνδετος.
Οι δυνάμεις του είναι διεσπαρμένες σε διάφορα κόμματα και κινήσεις.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί αυτός ο πόλος για να μπορέσουν να συσπειρωθούν γύρω του όλες αυτές οι υγιείς, προοδευτικές, καινοτόμες, αισιόδοξες, νικηφόρες, φιλόδοξες, εργατικές, παραγωγικές, υπεύθυνες και πατριωτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη Χώρα μας σε ένα καλύτερο αύριο με τις αρχές και τις αξίες που προαναφέρθηκαν.
Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, από όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά κυρίως από τις νεότερες και πιο παραγωγικές γενιές δεν έχει πλέον πολιτική στέγη και έκφραση.
Μήτρα για αυτό το νέο κοινωνικό ρεύμα πρέπει να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Επίσης, υπάρχουν πολλές κινήσεις και σχηματισμοί που θα πρέπει να συμβάλουν καταλυτικά σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.
Χρειάζεται ειλικρινής διάλογο και να δομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Μεθοδεύσεις και τακτiκισμοί, υπονομεύουν την προσπάθεια.
Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο στη σημερινή κατάσταση, λειτουργεί διαλυτικά, καιροσκοπικά, με ιδιοτέλεια και εν τέλει εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συντηρητικών- αναχρονιστικών δυνάμεων του τόπου, δηλαδή της ΝΔ & του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή όμως στη πολιτική όπως και στη φύση, τα κενά πάντα καλύπτονται και ουδείς αναντικατάστατος, όποιος δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη πορεία, θα μείνει πίσω απομονωμένος. Απαιτούνται λοιπόν ειλικρινείς πρωτοβουλίες.
Έφτασε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε αποφασιστικά προς τη συγκρότηση ενός μεγάλου & αξιόπιστου Δημοκρατικού- Προοδευτικού-Μεταρρυθμιστικού Μετώπου.
@beltegriskostas
* Ο Κώστας Μπελτεγρής είναι Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. Απόφοιτος τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (ΜΒΑ), Στέλεχος στον Ιδιωτικό Τομέα