Η είδηση προέκυψε στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Βρετανό πρέσβη

Το ποσό των 2.429.474 (2 εκατ. λίρες) ευρώ θα δώσει η Βρετανία στην Ελλάδα για τους μετανάστες που επιστρέφουν εθελοντικά στις χώρες προέλευσης τους μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται «Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση».
Το παραπάνω αποφασίστηκε μετά από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, με τον Βρετανό Πρέσβη Τζων Κίττμερ και την Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κα Λόρα Τόμσον.
Τα βασικά στοιχεία για την εν λόγω δράση είναι:
- Το πρόγραμμα θα βοηθήσει 1.500 παράνομους μετανάστες να επιστρέψουν εθελοντικά στις χώρες προέλευσής τους, όπως στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Νιγηρία και το Σουδάν.
- Προηγήθηκε ένα άλλο μικρότερης έκτασης πιλοτικό πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, επίσης χρηματοδοτούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του οποίου 290 μετανάστες έλαβαν βοήθεια για να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια στις χώρες προέλευσής τους.
- Το παρόν πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη βιώσιμη επανένταξη 75 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων μονογονεϊκών οικογενειών, μεταναστών με ιατρικές ανάγκες και θυμάτων παράνομης εμπορίας ανθρώπων.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί επίσης, με τη συμβολή και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ένα Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης για ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα.
- Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις του βρετανικού ελεγκτικού φορέα, National Audit Office, το κόστος μιας αποτυχημένης αίτησης ασύλου στη Βρετανία κυμαίνεται, ανάλογα με την περίπτωση, μεταξύ £3,000 και £25,000 για έναν ενήλικα. Το κόστος επαναπατρισμού μιας οικογένειας, που αναγκάζεται να επιστρέψει κατόπιν άρνησης ασύλου, μπορεί να φτάσει μέχρι £60,000.
Ο κ. Δένδιας έκανε την εξής δήλωση:
«Το Πρόγραμμα που ξεκινάμε σήμερα, ως μέρος της συνεργασίας μας με την Βρετανική Κυβέρνηση, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στις εθελούσιες επιστροφές παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Η Ελλάδα, ως Προεδρεύουσα της Ε.Ε., θεωρεί ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.»