Η συζήτηση που άνοιξε το Βερολίνο για τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2014, χάλασε τη στρατηγική της κυβέρνησης, στην οποία κομβικό σημείο είναι η έξοδος στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κατ “ επανάληψη δηλώσει τους τελευταίους μήνες πως «δε θα ζούμε για πάντα με μνημόνια», αναδεικνύοντας την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε κομβικό σημείο των σχεδιασμών της κυβέρνησης σε οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο.
Η ρητορική όμως περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και απελευθέρωσης από τα δεσμά των μνημονίων ακυρώθηκε με την προαναγγελία τρίτου πακέτου χρηματοδότησης δηλαδή ουσιαστικά τρίτου μνημονίου το 2014, κάτι που αναγκάστηκε την Κυριακή να παραδεχθεί και η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πάντως υποστήριξε ότι η βοήθεια που θα χρειαστεί δεν θα ξεπερνά τα 10 δισ. και δε θα συνοδεύεται από νέα μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποσυνδέσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που ομολογεί ότι θα προκύψει, από το στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και εξόδου από το μνημόνιο, μιλώντας για νέο πακέτο στήριξης και όχι για νέο μνημόνιο. Η επιχειρηματολογία που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές είναι ότι το κενό αφορά στη χρηματοδότηση του χρέους, η οποία όμως θα καλυφθεί με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και μείωση του επιτοκίου δανεισμού και συνεπώς -όπως υποστηρίζουν- το νέο πακέτο δεν προκαλεί εμπλοκή στην έξοδο στις αγορές, η οποία έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το σενάριο που επεξεργάζεται συγκεκριμένα η κυβέρνηση, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014 με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα πολυετούς διάρκειας. Το σχεδιασμό αυτό ανακοίνωσε και ο κ.Στουρνάρας σε νέα συνέντευξη του τη Δευτέρα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπου δήλωσε ότι εφόσον εμφανίσει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα δοκιμάσει την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με νέα έκδοση ομολόγων, αρχικά για ένα μικρό ποσό της τάξης των τριών με πέντε δισ. ευρώ.
Εάν αυτό καταστεί δυνατό τον Απρίλιο του 2014, δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με τα σενάρια για κάλπες το Μάιο του 2014, εφόσον βεβαίως δεν έχουν προλάβει την κυβέρνηση οι πολιτικές εξελίξεις…