Δύο καλές ειδήσεις επιφύλασσε η χθεσινή ημέρα για την ελληνική Οικονομία. Ειδήσεις που δημιουργούν πραγματικά την ελπίδα ότι η πορεία της ελληνικής Οικονομίας μπορεί να αλλάξει, εφόσον οι εξαγγελίες δεν μείνουν στα λόγια
Αλέξανδρος Κλώσσας
Πρώτη είδηση. Η εξαγγελία για τη δημιουργία αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πρίν από το Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το νέο σχέδιο θα στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό των νέων επενδύσεων. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.
Το νέο μοντέλο θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας – στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία
Παράλληλα, θα προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας όπως οι αποφάσεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Σημαντική πτυχή του νέου σχεδίου, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει και η Κομισιόν, είναι ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Δεύτερη είδηση. Όπως ανακοινώθηκε χθες, σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης θα υπογραφεί η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του εκτελεστικός αντιπροέδρου της γερμανικής KFW Dr Lutz-Christian Funke.
Οι δύο παραπάνω ειδήσεις, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα οι δυνατότητα να σωθεί η “παρτίδα” για την ελληνική Οικονομία, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να στρέψει όλη της την προσοχή στα αναπτυξιακά εργαλεία με τα οποία θα μπορέσει να επανέλθει η ανάκαμψη στη χώρα.
Ωστόσο, οι δύο καλές ειδήσεις κρύβουν και δύο μεγάλες παγίδες, τις οποίες μόνο η κυβέρνηση μπορεί είτε να τις υπερπηδήσει είτε να πέσει μέσα.
Αναφορικά με την πρώτη είδηση, δηλαδή την εξαγγελία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Προς το παρόν και αυτή μοιάζει μια ακόμα εξαγγελία μέσα στις πολλές που έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα και ακόμα περισσότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξης δεν θα πρέπει να μοιάζει με έκθεση ιδεών και συγκερασμός προσδοκιών, αλλά να είναι ένα εργαλείο που θα έχει προέλθει μετά από μελέτη των πλεονεκτημάτων των συνθηκών και των αναγκών που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
Εάν όμως δεν είναι έτσι, το “νέο αναπτυξιακό μοντέλο” θα αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν έφερε τίποτα καινούργιο στην Οικονομία και θα καταργηθεί στην πράξη.
Για την δεύτερη είδηση αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι στις 7 Οκτωβρίου 2011, στην Αθήνα υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του τότε Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του τότε Γερμανού υπουργού Οικονομίας – Τεχνολογίας, Φίλιπε Ρέσλερ για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου εν ονόματι «Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Δάνεια για επιχειρήσεις» της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας “KfW” και η παροχή γερμανικής νομοθετικής τεχνογνωσίας για τη δημιουργία αντίστοιχης ελληνικής επενδυτικής τράπεζας.
Από τότε πέρασαν σχεδόν δυόμιση χρόνια και η εξέλιξη αυτής της συμφωνίας ήταν απλά σήμερα δύο άλλοι υπουργοί να ξαναβάζουν τις υπογραφές τους κάτω από μια νέα συμφωνία για τη δημιουργία του ίδιου επενδυτικού ταμείου.
Αλέξανδρος Κλώσσας