Η αποκρατικοποίηση προχωρά σε δύο ομάδες, στην κάθε μία εκ των οποίων εντάσσονται 7-10 αεροδρόμια
Του Νίκου Φιλιππίδη
Έντεκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.
Μεταξύ των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται η γαλλική Aeroport De La Cote d’Azur που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Νότια Γαλλία, η Agrokor Novaport Development θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας της Κροατίας, η ισραηλινή Engelinvest Israel Ltd που δραστηριοποιείται στο Real estate, η τουρκική Global Liman Isletmeleti σε συνεργασία με την Flughafen Munchen που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Μονάχου, η ελβετική Zurich Airport μαζί με τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο J&P Avax και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Ενδιαφέρον επίσης εξέφρασαν η γερμανική FRAPORT AG που λειτουργεί συνολικά 13 αεροδρόμια σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, η τουρκική TAV airports που διαχειρίζεται σειρά αεροδρομίων στην Τουρκία, ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci σε συνεργασία με την ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ελλάκτωρ, η Corporation America με έδρα την Αργεντινή που λειτουργεί συνολικά 49 αεροδρόμια παγκοσμίως μαζί με τη ΜΕΤΚΑ και ο αμερικάνικος επενδυτικός όμιλος Advent.
Η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων προχωρά σε δύο ομάδες στην κάθε μία εκ των οποίων έχουν ενταχθεί 7-10 αεροδρόμια.
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας ενώ εφόσον κριθεί επιχειρηματικά συμφέρον ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να εντάξει στην συγκεκριμένη ομάδα και κάποιο από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι τρία εκ των αεροδρομίων της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα αεροδρόμια εκείνα που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση άνω των 250.000 επιβατών σε ετήσια βάση και δευτερευόντως σε εκείνα με ετήσια κίνηση πάνω από 75.000 επιβάτες.
Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας και Χανίων, καθώς εκτιμάται ότι για το 2013 θα συγκεντρώσουν το 70% και πλέον της συνολικής επιβατικής κίνησης των περιφερειακών αεροδρομίων.