Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Xαρούμενος που είμαι ελεύθερος» δήλωσε ένας από τους Γάλλους δημοσιογράφους

Με ένα μεγάλο χαμόγελο, ο δημοσιογράφος αυτός, ο οποίος έδειχνε φανερά ανακουφισμένος αλλά και κουρασμένος, απάντησε σύντομα σε ερωτήσεις που του έκανε ένας δημοσιογράφος στο αστυνομικό τμήμα της Ακτσάκαλε

france-journalists

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ελεύθερος», δήλωσε ο Ντιντιέ Φρανσουά, ο ένας από τους τέσσερις Γάλλους δημοσιογράφους που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο του 2013 στην Συρία και αφέθηκαν νωρίς σήμερα ελεύθεροι, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Με ένα μεγάλο χαμόγελο, ο δημοσιογράφος αυτός, ο οποίος έδειχνε φανερά ανακουφισμένος αλλά και κουρασμένος, απάντησε σύντομα σε ερωτήσεις που του έκανε ένας δημοσιογράφος στο αστυνομικό τμήμα της Ακτσάκαλε, μιας τουρκικής πόλης που βρίσκεται στην τουρκοσυριακή μεθόριο, κοντά στην οποία βρέθηκαν οι Γάλλοι όμηροι.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε ελεύθεροι. Ευχαριστούμε τις τουρκικές αρχές για την βοήθειά τους. Είναι ευτυχία να μπορείς να βλέπεις τον ουρανό, να περπατάς και να μιλάς ελεύθερα», σημείωσε ο Ντιντιέ Φρανσουά μιλώντας στην αγγλική γλώσσα.

Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση των τεσσάρων Γάλλων δημοσιογράφων που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο του 2013 στην Συρία.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ολάντ είχε σημειώσει ότι «ενημερώθηκε με μεγάλη ανακούφιση σήμερα το πρωί για την απελευθέρωση των τεσσάρων δημοσιογράφων»: Εντουάρ Ελιά, Ντιντιέ Φρανσουά, Νικολά Ενίν και Πιερ Τορέ.
Οι τέσσερις άνδρες είναι «καλά στην υγεία τους παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες της αιχμαλωσίας τους», είχε προσθέσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Θα επιστρέψουν «το Μ. Σάββατο το βράδυ» ή «αύριο το πρωί», διευκρίνισε λίγο αργότερα το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ολάντ θα τους υποδεχθεί μαζί με τις οικογένειές τους κατά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι.

Την απελευθέρωση «αργά χθες» των δημοσιογράφων επιβεβαίωσε εξάλλου ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτοί «είναι καλά και ότι θα επιστρέψουν προσεχώς στην Γαλλία». Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, οι τέσσερις όμηροι οι οποίοι είχαν δεμένα τα χέρια και τα μάτια βρέθηκαν από Τούρκους στρατιώτες στην τουρκική μεθόριο με την Συρία. Οι όμηροι είχαν εγκαταλειφθεί από αγνώστους κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε σε περιοχή της μεθορίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία, κοντά στην μικρή τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η περίπολος των Τούρκων στρατιωτών πίστεψε αρχικά ότι είχε να αντιμετωπίσει λαθρεμπόρους. Όμως όταν οι στρατιώτες είδαν ότι οι δημοσιογράφοι μιλούσαν γαλλικά, τους οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα της Ακτσάκαλε. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν γένια και μακριά μαλλιά και είναι, όπως φαίνεται, καλά στην υγεία τους, μπαίνουν και αργότερα βγαίνουν από το αστυνομικό τμήμα χωρίς να κάνουν δηλώσεις στις κάμερες των τηλεοπτικών δικτύων.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά, ανταποκριτής του ραδιοσταθμού Europe 1, και ο φωτοειδησεογράφος Εντουάρ Ελιά είχαν απαχθεί στο βόρειο Χαλέπι στις 6 Ιουνίου του 2013. Ο Νικολά Ενίν, δημοσιογράφος του περιοδικού «Le Point», και ο Πιερ Τορέ, ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος, είχαν απαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Ιουνίου στην Ράκα.
«Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη χαρά, κλαίμε», δήλωσε ο διευθυντής του Europe 1 Ντενίς Ολιβέν.

Σύμφωνα με τον πατέρα του Νικολά Ενίν, Πιερ-Ιβ, το ηθικό των πρώην ομήρων «είναι ιδιαίτερα καλό». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι είναι «καλά στην υγεία τους», αλλά δοκιμάστηκαν σκληρά «κατά τους δύσκολους αυτούς μήνες» που έζησαν αιχμάλωτοι στην Συρία.

Η Συρία έχει γίνει η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης.

Η απελευθέρωση των 4 Γάλλων δημοσιογράφων σημειώνεται έπειτα από αυτήν πολλών Ευρωπαίων δημοσιογράφων που βρίσκονταν στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), της πιο ριζοσπαστικής από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις στην Συρία.

Στα τέλη Μαρτίου δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ο Χαβιέρ Εσπινόσα και ο Ρικάρντο Γκαρθία Βιλανόβα, οι οποίο αφέθηκαν στην συνέχεια ελεύθεροι έπειτα από αιχμαλωσία έξι μηνών.

Δεκατρία μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC News και τα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς, Ασοσιέιτεντ Πρες και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπολόγιζαν τον Δεκέμβριο ότι περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής στην Συρία.

By