Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Βαρουφάκης: Θέλουμε τη συμφωνία αλλά προέχουν μισθοί και συντάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει από το Μάρτιο

soible-varoufakisdd

Στην εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική κατάληξη σε μία εβδομάδα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη, καθώς η εντολή του ελληνικού λαού είναι για διαπραγμάτευση και για έντιμη συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σε μία διαπραγμάτευση ο μόνος τρόπος για μία βιώσιμη συμφωνία, είναι να διανοηθεί κανείς τη ρήξη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλο νόμισμα στο «ραντάρ» της κυβέρνησης, αλλά λύση δεν είναι ούτε και η υπογραφή σε μία μη βιώσιμη συμφωνία. Χαρακτήρισε «ευφημισμούς» τα περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας το 2012, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για πιστωτικό γεγονός και ότι είχαμε χρεοκοπία δύο φορές μέσα σε εκείνη τη χρονιά.

Έπρεπε να είχαμε έρθει σε συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου

«Έπρεπε να είχαμε έρθει σε συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο η άλλη πλευρά να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Κρίνοντας από τη στάση της άλλης πλευράς, εκτίμησε ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» για συμφωνία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για ρήξη.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι η λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι διαφορετική από της προηγούμενης κυβέρνησης. «Στόχος δεν ήταν να πάρουμε την επόμενη δόση, ήταν να σταματήσουμε τη σκοτοδίνη», επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σταματάει την κρίση ύφεσης χρέους και να αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας παράλληλα τον λαό να «αγκαλιάσει» τις μεταρρυθμίσεις.

Τι αλλάζει στον ΦΠΑ

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ, τόνισε ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «ανόητο» τον ΦΠΑ ύψους 23%, με την κυβέρνηση να προτείνει στους δανειστές οι συντελεστές ΦΠΑ να είναι 6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι όσοι επιλέγουν στις αγορές τους τα μετρητά και όχι τη χρήση πλαστικού χρήματος θα πληρώνουν ΦΠΑ 3% παραπάνω.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Ως «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά. «Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, και τόνισε ότι είναι σημαντικό να μπει μια τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και ότι χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη, για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων.

Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων και να ελέγχεται η διαφυγή των εισφορών, είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και θα τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ελληνικό Δημόσιο είναι πλεονασματικό, υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας άθλο το γεγονός πως έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα όλες οι υποχρεώσεις της χώρας.

Ιερές μεταβλητές οι μισθοί και οι συντάξεις

«Την 12η Μαΐου δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούμε να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις, είναι ιερές μεταβλητές», αποκάλυψε και συμπλήρωσε πως θα καταβληθούν κανονικά και τον επόμενο μήνα.

«Οι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν το πείραμα της Κύπρου», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, όχι όμως με τη λογική του χασάπη, όπως είπε.

«Θέλουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή με τη χρήση πλαστικού χρήματος», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να συνάψει μία έντιμη συμφωνία μαζί μας και του να καταβάλλουμε τις συντάξεις, θα πληρώσουμε τις συντάξεις. Θέλουμε, ωστόσο να μπορούμε να πληρώσουμε και τους δύο», επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, μιλώντας για τα εργασιακά, αναφέρθηκε στην αδήλωτη μαύρη εργασία και χαρακτήρισε «απαράδεκτη εμμονή» τις μαζικές απολύσεις, τις οποίες ζητούν, όπως είπε, οι εταίροι. «Έχουμε πάρει θετικά μηνύματα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και θα πορευτούμε με βάση διεθνείς πρακτικές», εξήγησε.

Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με Σόιμπλε

Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να αναπνέει η οικονομία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, και ερωτηθείς για τον κ. Ντράγκι, εκτίμησε ότι η σκληρή του στάση απέναντι τη χώρα έχει να κάνει με τη «σύγκρουση των γιγάντων» στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΚΤ για να εξέλθει η Ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό. «Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του κ. Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις σχέσεις τους, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να μην διαρρέει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ούτε ο κ. Σόιμπλε, ούτε και κανείς άλλος δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς για τα 11 δισ. του ΤΧΣ, εξήγησε ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαίωση των τραπεζών και αυτό μετά από έγκριση του Eurogroup.

Μεσολάβηση ESM για να πληρωθεί η ΕΚΤ;

Στρέφοντας το βλέμμα του στα 6,7 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου την πληρωμή των επίμαχων ομολόγων από τον μηχανισμό ESM – με ανταλλαγή ομολόγων, με την Αθήνα να ξεπληρώνει τον ESM στο μέλλον.

Πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο του Economist, ο ΥΠΟΙΚ πρότεινε τη διαμεσολάβηση του ESM για το σύνολο των 27 δισ. που οφείλει η χώρα μας στην Ευρωτράπεζα.

Το ΤΧΣ και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με τα 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μεταφέρθηκαν στον μηχανισμό EFSF, ο υπουργός είπε ότι ζητήθηκε με επιστολή και με επιδέξιο τρόπο να επιστρέψει στο Δημόσιο το 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν ρευστό από τα αποθεματικά του κράτους και χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υποστήριξε ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει έντονα με το να χρηματοδοτηθεί το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Χαρακτήρισε «σημαία» της κυβέρνησης τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και παρέπεμψε για τη μετά Ιούνιο εποχή για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, με διαχείριση είτε από Bad Bank είτε από δημόσια επιχείρηση διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις του με τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε πολύ μακρά ιστορία, έχουμε κοινούς αγώνες στο Πανεπιστήμιο, είμαστε φίλοι, έχουμε πάει μαζί διακοπές. Τώρα υπάρχει μια πολιτική διάσταση. Αλλά έχουμε και οι δύο θεσμικές θέσεις. Και το έθνος απαιτεί να συνεργάζονται οι θεσμοί».