Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Ποτέ δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια

Δεν υποσχεθήκαμε υγιεινό περίπατο στο δάσος, δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια, ζητήσαμε στήριξη για τη διαπραγμάτευση

tsiprasalexis

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν σε ερώτημα του Δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη, σχετικά με παλαιότερη δήλωση του το 2012, πως θα σκίσει τα μνημόνια και θα τα καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο, εκείνος το χαρακτήρισε ως «λαϊκιστικό» και συνέχισε την απάντηση  του λέγοντας πως «προεκλογικά δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια, δεν υποσχεθήκαμε υγιεινό περίπατο στο δάσος, δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια, ζητήσαμε στήριξη για τη διαπραγμάτευση«

Στη συνέχεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε στη κυβερνητική πορεία, τονίζοντας πως «επί 6 μήνες διαπραγματευόμασταν και υλοποιούσαμε το πρόγραμμά μας σε συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας»  και συνέχισε αναφερόμενος στα νομοσχέδια που ψήφισε και εφάρμοσε  η κυβέρνηση του λέγοντας πως «Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε αδικίες σε καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, αλλά και την ΕΡΤ. Ψηφίσαμε νόμο κόντρα στη τρόικα με τη διευκόλυνση των 100 δόσεων και δώσαμε προοδευτικό πρόσημο με το  ,νόμο για την ιθαγένεια, τις φυλακές αλλά και την εξυγίανση του αθλητισμού»

Δημοψήφισμα 

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα απάντησε πως ήτα μία επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου και τη χαρακτήρισε ως «μονόδρομο τη δεδομένη στιγμή, κόντρα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό και εγχώριο μιντιακό σύστημα» . Ενώ όσον αφορά τις συνθήκες διεξαγωγής του επεσήμανε πως «οι εταίροι ήταν εκείνοι που έκλεισαν τις τράπεζες«.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο χρονικό του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως οι δανειστές στην αρχική τους πρόταση ζητούσαν δύσκολα και αχρείαστα μετρά χωρίς διέξοδο επιβίωσης για τον ελληνικό λαό. Η βασική στάση και θέση τους ήταν να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση, να πάρει η χώρα ότι απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε χρηματοδότηση  δηλαδή τα 12, 6 δις για 5 μήνες με 4 διαδοχικά reviews.

«Το δημοψήφισμα σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης διεθνοποίησε το πρόβλημα, απογύμνωσε το σκληρό πρόσωπο των δανειστών και ανάγκασε να δημιουργηθούν οι συσχετισμοί και στην ΕΕ και έτσι  οδηγηθήκαμε σε ένα αποτέλεσμα δύσκολο, που  έφτασε στα όρια αντοχής και συνοχής τη ευρωζώνη και πήγαμε από τα 13 δις σε 5 μήνες στα 83 στα τρία χρόνια και πήραμε και δέσμευση για το χρέος«.

Τέλος υπεραμύνθηκε της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν, άξιζε τον κόπο. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά αναστρέψιμα στην ελληνική οικονομία. Άξιζε πολιτικά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η σημαία η ελληνική κυματίζε στις διαδηλώσεις των ευρωπαϊκών πόλεων. Το δημοψήφισμα είναι ήττα μόνο για τους μικρόμυαλους που νομίζουν πως η αλλαγή θα έρθει δια της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα» κάτι που μπορεί να αντιληφθεί ως μομφή για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τα όσα βγήκαν στο φως για την έφοδο τους στο νομισματοκοπείο και τη σύληψη του κεντρικού τραπεζίτη.